True Wireless 真無線耳機討論 (43) 唔知改乜好

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
anc 係隔唔到人聲嘅,廢老人聲都還可以,阿婆師奶啲人聲就唔更加隔唔到

聽講 jabra 75t隔音係好好嘅,係咪真我就唔知喇,要自己出去試下、又或者其他耳機用耳棉都可以
換左就好
用起黎 降噪同通話覺得好唔好?
我用緊,無咩斷線
AirPod Pro起一西鐵,都隔唔到班大媽聲
不嬲anc都唔係除人聲架喎
沉嘅聲,都隔到;
尖嘅聲,用咗ANC,把閪聲仲突出
呢D應該要大耳牛bose 700個d先得
仲有講電話講到全車都聽到個d
s50w?
就算大耳牛都唔會隔得晒,本身anc隔個頻率係覆蓋好少人聲嘅頻率

抗噪耳機通常使用ANC 消除低頻噪音,以主動方式消除高頻噪音效果不佳(也就是人聲的部分)。因為人耳所能聽到的頻率是20HZ-20KHZ,人聲的頻率範圍是100HZ-8KHZ,大部分環境和車輛噪音是在100HZ-1KHZ範圍內,市面上的主動降噪耳機降噪頻段是100HZ-1KHZ,即使一些好的降噪耳機,最多提升個幾百HZ,覆蓋不了語音的全頻段,因此對於語音的降噪效果達不到環境音的降噪效果。所以高頻噪音仍然得依靠傳統隔音機制(即被動抗躁)
點解可以連technics個隻都無aptx
咁唯有靠物理隔
係咪一般塞得入d的入耳式會隔音d
可以咁講,或者叫貼耳啲
所以如果追求隔人聲,真係要去試,個個耳型唔同
好似mtw2係靚聲,但無75t咁貼耳
師兄你喺邊度試?
支那野都算,開完anc啲音質真係狗也不屌 續航又差,你筆直預幾多其實
$1200左右
Falcon >>>>>>>>>> mtw2
Mtw2直頭差
有冇一對係靚聲又岩做運動?
用緊MTW1 跑步一出得大汗就 就變到好細聲....
定係無咁兩全其美....如果係既話有咩岩運動又聲又好少少既耳機
降噪都幾好
我唔係點講電話無咩評價
我覺得比其他優勝既係細粒同好戴
今日拎對MW07PLUS去到荃灣個維修中心
維修師傅話見我都係啱啱買 唔CHECK了
直接換對新既俾我 點知隻黑色冇貨 要等一星期
想問下 mtw2 係一年保定兩年保? 今日睇個貼紙係1年保 但d sales 話拎反香港總行 兩年保, 但第二間 又話有間代理係兩年保
$1000 budget到大家會有d 咩建議
用緊iphone 暫時心水係65t/ e8 2.0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞