True Wireless 真無線耳機討論 (43) 唔知改乜好

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
費時一陣推哈曼啲野比人話打手 呢度大家都鍾愛mtw2同e8 3.0,咪推個我比較中意嘅比佢
點解一定要anc

btw 如果有anc既耳機,熄左anc 既時候個物理隔音係咪好差?
去試下咪知
其實我係同意佢嘅講法 又唔係話一定嘅,但啲醫學報告都強烈建議有anc,因為可以令你教細啲音量,減少聽力損失, 不過見大家都咁中意e8就無謂潑冷水
Btw唔開anc唔一定pni會差,睇設計,airpod pro呢啲pni差到乜咁,開左就去到同Bose qc35 ii同級
mavin air-x

呢隻有冇巴絲見到邊到有得試
- 請教Post -
小弟用緊ATH-SPORT7TW但發現聽歌有時會無聲.
留意到既情況 :
1. 播歌時某啲秒數一定會無聲
2. 應該唔係地方影響, 因為係唔同地方都試過一樣
3. 同一個file既歌係手機 / 電腦播無事
4. 玩game / 睇youtube無出現「1.」既情況

其實會唔會首歌既音源質素差既問題?
但手機/電腦就咁播又無事...

多謝解答先

但係又想問唔係aptx先行到16bit,aptx hd就最高可以24bit,但係sbc就好似連16bit都冇咩
所有codec都行到16bit 44.1khz,無記錯sbc應該係可以推到16bit 48khz
關於點解16bit 44.1khz呢個數字成為cd standard嘅科學根據可以參考
https://www.google.com/amp/s/www.soundguys.com/high-bitrate-audio-is-overkill-cd-quality-is-still-great-16518/amp/
真係睇完一篇長幾智

咁姐係可以講DAP其實都唔太需要

另一方面,aptx其實都某程度算係一樣gimmick嘢
咁codec要在意嘅又唔淨係得音質嘅 延遲,穩定性同連接技術都重要嘅,例如sbc延遲最差,aptx adaptive / ssc 穩定度最好,aptx獨家tws+咁
用開jaybird x3,想換對真無線,主要for跑步,gym, 聲冇乜要求,想戴得穩同要防水(大汗),budget 2k.

睇緊powerbeat pro同jaybird vista,巴打有冇推介?
係,諗漏咗

題外話,如果CD 嘅音質係一般人嘅極限,咁其實DAP對比一般電話嘅加成咪其實好細
http://www.eeb2b2c.com/Home/Supply/supply_detail/sid/643/typeId/5/from/out.html
之前韓仔做測試 蘋果,三星同魅族兩隻type c 3.5mm 轉換頭vs 成皮一部嘅 cowon plenue l,結果有cirrus chip嘅魅族轉換頭同plenue l 無論係各方面指標定聽感表現都一樣
Jabra active 75t? 環境音,通話同電量綜合黎講算幾出色
睇完篇文,引證咗我覺得部DX160係功率大過iphone,同埋感覺上因為4.4有正負,所以分離度好啲

仲以為真係咁木耳
想買過對音質好d聽歌,用緊AirPod pro麻麻地
聽開rock, 想問下各位意見

mw07 plus
marley redemption anc
sennheiser mtw2

邊對會好d

Thanks
好似都無咩升級咁
想問一下mtw2 通話係咪都係唔得?
mtw2 聽rock 麻麻,另外兩隻唔清楚
新手想請教,eva2020 其實個性價比係唔係好低 ? 買唔買得過 ? thanks
邊度咁抵
有冇師兄用緊Master & Dynamic
我跌咗一邊有冇得配翻...一對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞