菲林相機討論 45 [香港獨立 唯一出路]

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有咩free既測光app推介?
咁多位師兄
想請教一下olympus嘅om-1適合菲林新手嗎?
我呢排成一上網睇見啲人話om1同canon 嘅A1/Ae1 program 都好
不過見有ching話電子快門壞咗都好難整, 所以放棄咗canon.
如果om1唔好嘅話, 可唔可以介紹一下其他嗎? Budget(~1500到)
Thank you
利申: 有影開相的(唔係用A mode)
lux
上網睇黎睇去都係呢幾部架啦
唔好盡信

咁中意OM 就OM2000 啦
OM1 除左個樣吸引就冇乜第樣喇
測光老化 甩水銀 過片齒輪打滑
我都中過晒
OM 系列到依家仲叫可以信賴嘅我真係覺得得返OM2000
A1/AE1/X700/FM2 唔係唔好 只係過譽
無謂同啲豬去掙 尤其高價掙
搵到部又平又靚嘅 都幾好用

OM, 賓得M 系列
細部就細部 不過靠偷薄偷位嘅小型化
到左依家就知龍與鳳

日本手動機
Nikkorat FTN/FT2/FT3 又平又實淨
搵到Nikkormat FS 嘅話仲正
Canon FP/FTb 又係
不過相機當配飾嘅人係唔會欣賞
A1 x700 呢兩部唔壞既話都幾好

Minolta srt
pentax spotmatic 都係平靚正既選擇 又耐用
完全覺得Rollei 35s/se畀人吹大咗,我情願用Rolleiflex
頭先陳烘同我吹咗陣水
香檳強拍之後會搬去附近商廈,上樓唔做門市
烘烘呢幾年,收租都夠玩,強拍埋又袋一筆
Fafat la
其實有冇人會買佢啲嘢
總有嘅,不過都搵夠啦
最近朋友比左部Nikon f3我
但部機唔知換左咩背
個背左右都有個蓋好似可以攝其他菲林入去玩
有冇人知係玩乜可以教下我,謝謝

似乎係某啲工業機...或者係可以影一張沖一張嘅背?

不過百幾兩百蚊買個普通背算啦

我其實仲有部F2同FA
所以都未必會買個背番黎用
其實係純粹想了解下個背有乜功用
BTW,thx
極新手想問下大家覺得Contax TVS點?同埋如果想係返香港買有無公道鋪頭推介
呢個post唔用不推文回覆者
Ebay買爛機
影相斷菲林
換鏡跌鏡頭
相機死底板
沖菲林變白片
打手sell機爛賓周
拆鏡離膠
抹鏡甩coating
易壞又重
不過鏡頭質素好好
ching 多謝你嘅回覆先
如果喺ftb 同 ef 你會點選擇?
我唔知點揀好 thanks!
如果操作正常嘅話
EF 多個S mode 都幾好架
就算冇電 1/2-1/1000 秒都仲work
我都有部 要留意後期型嘅EF 先有裂像
有冇人用過yashica mf-2 800蚊值唔值?
80都比多佢
我見二手3百幾
8蚊都唔買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞