菲林相機討論 45 [香港獨立 唯一出路]

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
FA 或者添啲 買F2/F3
好撚重
F2 for sure
FM2 OM1機械機
OM2 AE1P電子機
電子機係LIHKG一律當垃圾
FM2 OM1呢幾年俾人炒到仆街,但係我覺得佢地係扺俾人炒貴,有買貴冇買錯

我自己熟NIKON多啲,FM2係叻在佢個1/4000快門,但係其實1/4000使用機會唔太高,日光日白想開大光圈又高ISO先用
如果對1/4000快門冇要求,買FM啦平少少
如果對電子機冇所謂,我貼FG同FE2俾你
我覺得都係好機有A mode,係好方便

FA F2 F1都係好機,不過係真係重嘅
OM1 嘅話要揀OM1n 或者OM1MD
原版OM1 過片會有打滑問題 唔係個個師傅肯整

OM2 OM2sp 電路設計問題
Off左測光仲要擰去B 快門先係正式斷電
唔係一樣照走電

唔係咁堅持要正宗血統嘅話
搵部OM2000 好過啦
假假地都叫機械機 又有點測光同 1/2000 快門
Ebay買咗部OM2-Spot program返嚟
發覺賣家寄漏咗個電池蓋
個賣家話可以照用...
我用唔到,再搵多佢一次啦
佢話用唔到係我問題🙂
想問香港有冇邊度可以買返?
Thanks.
請問香港重有無師傅肯整Minolta XD-11?
退啦仲用傻的嗎
寄漏咗個電池蓋 你用唔用到個快門
L-308有心玩得耐就唔好買
因為玩得耐會想買番隻1度測光錶
你係咪柒咗?
L308都買唔過咁買咩
KEKS
EM01
感覺上準過L208
試過208全新行貨都唔準
同埋太大舊
L758d
點會寄漏
呢啲咁濕碎嘅野你逐間菲林舖去問仲好
唔會擺出黎賣架喇
最多睇下會唔會有零件機拆到比你
我都心諗:電子機唔通電點撚影相...但個賣家一口咬定話得,我都唔知點同佢拗
今日問咗hkcamxxa話要$100
Sxxxa話要$200🙂
諗住聽日問埋其他鋪
想問下入Minolta tc-1好啲定Contax t2好啲thanks
呢啲case 唔係買唔買到個cap 嘅問題
係要係eBay 投訴個seller 唔可以就咁比佢過骨

做盡啲真係退錢買過第款
OM 到左依家真係得返個樣
唔好比個外型呃到...用到一肚氣
睇下深水埗 鴨記公廁對出個兩公婆排檔有冇
點解唔退?
而家部機係因為缺少左零件而用唔到
ebay實保障你架喎
唔退機都要佢退錢啦下話
咁怕事學乜人用ebay
去日拍啦
想問下有冇邊支L39既鏡介紹 最好35mm
平平地既
CANON 35 F2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞