菲林相機討論 45 [香港獨立 唯一出路]

675 回覆
4 Like 1 Dislike
睇說明書啦
On9
你庇護工場岀嚟架?
呢隻冇理由冇400 喎
的起粒野轉唔到?
右手邊個轉盤應該可以"的"起轉
轉唔轉都差唔多啦
橫掂個測光唔會準得去邊
要拉起個轉盤再轉去400
400呢啲咁普通 好難會無嘅
tks 巴打
點解佢話電子垃圾呢
因為扑蛇覺得總之唔撚係手動就係垃圾

其實講真果句你一開始買部有較手動同埋有A mode/P mode 先lo, 首先用咗A mode P mode 學下點樣構圖攞下景深,之後熟咗啦未試下用下manual 學下光圈快門感光度
之後真係有興趣先買部機械

你咪去買部輕啲嘅方便啲嘅,咁就多啲動力會攞出街影吓相

你去下嗰啲菲林相機店望吓邊部slr 啱玩,rf or 估焦可能唔係太適合beginners

都冇話推介邊部嘅,睇你自己覺得部機重唔重

最後就有心學影相就千祈咪撚玩傻瓜機,所以我話至少部機要有得手動
知你叻啦
人哋問吓係咪唔撚得
算啦巴打
我新手問咗on9野
我試試先 thx
我真係想知佢係咪智障姐
你係佢啲工友?Hurt到你?
唔好意思囉
我係照顧你躁狂症嘅姑娘呀
走啦,呃飯食過主
冒稱護士等名銜的罰則
(1)任何人 ——
(a)如非按照本條例條文屬妥為註冊的護士,卻故意充作註冊護士或採用或使用註冊護士的稱號或名銜,不論該稱號或名銜是單獨採用或使用或是連合任何其他文字或字母一併採用或使用,或採用或使用任何稱號、名銜、加稱、說明、制服或證章以默示其已註冊或在法律上獲承認為已註冊者;或 (由1996年第47號第3條修訂)
(b)如其姓名載於註冊護士名冊某部分內,卻採用或使用任何稱號、名銜、加稱、說明、制服或證章,或作出其他任何一種作為,以默示其姓名乃載於註冊護士名冊其他部分內者;或
(c)如非登記護士,卻故意充作登記護士或採用或使用登記護士的稱號或名銜,不論該稱號或名銜是單獨採用或使用或是連合其他文字或字母一併採用或使用,或採用或使用任何稱號、名銜、加稱、說明、制服或證章以默示其已登記或在法律上獲承認為登記護士者;或 (由1996年第47號第3條修訂)
(d)如其姓名載於登記護士名冊某部分內,卻採用或使用任何稱號、名銜、加稱、說明、制服或證章,或作出其他任何一種作為,以默示其姓名乃載於登記護士名冊其他部分內者; (由1996年第47號第3條修訂)
(e)在任何時間,利用下列證明書意圖欺騙 ——
(i)如屬註冊護士,利用發給其本人或他人的註冊證明書;或
(ii)如屬登記護士,利用發給其本人或他人的登記證明書;或 (由1996年第47號第3條修訂)
(f)如其姓名並非載於註冊護士名冊某部分內,或其姓名並非載於登記護士名冊某部分內,卻採用或使用護士的稱號或名銜,不論該稱號或名銜是單獨採用或使用或是連合其他文字或字母一併採用或使用,或採用或使用任何稱號、名銜、加稱、說明、制服或證章以默示其為護士, (由1996年第47號第3條增補)
即屬犯罪,一經循簡易程序定罪,可處罰款$1,000及監禁3個月。 (由1970年第38號第13條修訂;由1972年第45號第3條修訂;由1996年第47號第3條修訂)
(2)任何人 ——
(a)如知道另一人並非根據本條例註冊為護士,卻作出任何陳述或任何作為而帶有該人已獲如此註冊的意思者;或
(b)如知道另一人並非為登記護士,卻作出任何陳述或任何作為而帶有該人已獲如此登記的意思者, (由1972年第45號第3條修訂)
即屬犯罪,一經定罪,可處罰款$1,000及監禁3個月。(由1970年第38號第13條代替)
(3)(由1996年第47號第3條廢除)
(4)除徵得署長同意外,不得就違犯本條的罪行提起法律程序。

你係邊隻姑娘呀
x700好撚易壞
有無手足玩過/玩緊

O記 35 EC /35 EC2

因咩原因一同菲林裏面有一兩張相會變成咁?前後兩張相重疊咗, thanks
過片問題
變咗雙重曝光
想問下如果初初玩 買CanonAE-1點睇 我見佢仲有分AE-1 A-1 AE1-P 三個型號 買邊部會好啲呢?
https://youtu.be/RmTi4gH0nHI

16:49

AE-1 勿接貨
600可考慮
用緊mju ii啲相花哂咁
有冇人知點解會咁
邊度買嫁 返去退錢啦
菲林新手有白痴野想請教 係咪用轉環就用唔到疊影對焦架啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞