【咖啡撚請入】邊間網店買咖啡豆最好?

12 回覆
1 Like 1 Dislike
如題。啱啱買咗部磨豆機,網店雖然好似好多,但係點樣分邊間好邊間唔好?
網店我未試過阿
D 人會推big bean club 個網每個月會賣3隻豆 個個月唔同

我自己就去開coffee shop 買
elf coffee 多選擇又平
如果coffee shop邊間會抵啲?
thanks!
隱啡,Craft,Accor
我有買過呢幾間既豆 Craft 同Accor 都係好多勁人既coffee shop

另外有飲過roastwork 賣比其他coffee shop 既豆都ok

不過其實香港仲有好多本地roaster,可以同Barista 傾下計 佢地多數都有d推薦

大概預平既80-100 /150g
貴既豆 就可能300up
大路加穩定: cupping room/urban coffee roaster/ red meow
未打哂 不過呢幾間最易up出黎
除咗cupping room 仲有邊間有精品豆賣
Reyach coffee
識窿路搵到做開餐飲批發既就算fresh roasted都可以好平
而家飲緊既巴西豆,一舊水成兩磅(900g左右)
一包夠飲幾個月要求唔太高既話
有冇邊間黃嘅推介?
my little coffee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞