★鍾國斌:擔心美國會在美金做手腳,這招殺傷力就強。

78 回覆
67 Like 6 Dislike
【Now新聞台】自由黨黨魁鍾國斌指,不擔心美國取消香港獨立關稅區,認為對香港的影響不大,但就擔心美國會出招,動搖香港金融中心的地位。

鍾國斌:「環顧亞太區國家或城市,有無地方容易取代香港?台灣還差得遠,新加坡,美國也不希望全部雞蛋放在一個籃子中,其他地方發展得好,可能是中國城市,上海、深圳,難道越南、泰國嗎?亞太區美資企業不太多選擇。關稅方面我覺得不太擔心,但金融政策這招殺傷力高,香港是金融中心,已經不是製造業中心,製造業、關稅不大影響,但會否在美金做手腳,未知這是否下一步動作,但如果是,這招殺傷力就強。」

https://news.now.com/home/local/player?newsId=392732
支那入侵哂香港金融業 一定要
行得正企得正嘅話
點解要驚?
屌咩,佢第一句就已經睇唔起其他地方,根本除中國外仲有好多有潛力又肯一步步改進嘅地方
中國係人民幣到加左香料 搞到d人上癮
唔用美金咪用人民幣囉,你個祖國強大丫嘛
唔使估
一定係
又話唔驚美國?
(年代向錢看訪問)陶傑:香港會變互相告密
https://lih.kg/2042085
陶傑有分析
東京呢?都唔叫發展得好?!
金融地位無得比
胡適小兒子胡思杜也不願隨父母南行,他說:「我又沒有做什麼有害共產黨的事,他們不會把我怎麼樣的。」

1962年胡適因心臟病猝死台灣,一直到逝世,他也不知道他的次子在大陸早已「畏罪上吊自殺」了。

胡適次子胡思杜的不幸人生:36歲「畏罪上吊自殺」
講嚟講去就係驚,所以好想話你知我唔驚,等你以為無用就唔做
成個細路仔鬧交咁
台灣還差得遠,新加坡,美國也不希望全部雞蛋放在一個籃子中,

屌你玩撚哂唔得果d國家就話差得遠 得果d就唔話唔可以集中
點解唔用人民幣 係咪外國勢力?
唔比用SWIFT 美金結算 .
鍾國斌算比較講得多人話
好人好姐做咩要驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞