【行動】今日四點有光復本土文化嘅活動

562 回覆
546 Like 13 Dislike
鈔票即選票,想藝人、商家為香港發聲,
必須壯大本土產業,孕育更多本土從業員。

今次係免費直播,希望各位比次機會香港嘅獨立音樂人,
係大台壟斷大氣電波嘅年代,
佢地嘅創作往往缺乏宣傳途徑。
支持吓,鍾意嘅話,自由定價,隨緣樂助,
唔啱聽咪mute住掛機。

日期:2020年5月30日(星期日)
時間:下午四時至十一時(只作線上直播)

直播頻道 Live Streaming Platforms
◆ YouTube: Happy Kongner shorturl.at/cfuBU
◆ Facebook: This Town Needs www.facebook.com/thistownneeds
◆ Facebook: KKBOX (HK) www.facebook.com/KKBOXHK

演出單位 Line-up(嘉賓主持 Host:細So)
◆ Rubberband
◆ Serrini
◆ Matt Force
◆ Jan Curious & tombeats
◆ Life Was All Silence
◆ Stereo Is The Answer
◆ Gigi & Sabrina
◆ Rain In Time 及時雨
◆ BubbleVirus

購票支持 Ticketing(自由訂價)
◆ TickCats 網上購票:https://tickcats.co/ticket/tone
◆ FPS 轉數快:6704936 (H K E P S Limited)

演出開燈 自己擔凳 獨立齊章打開台
5月30號 串流不熄
◆ YouTube: Happy Kongner shorturl.at/cfuBU

「消滅一個民族,首先要消滅佢嘅文化。」當然,我哋依家都知希特拉其實無講過句咁嘅說話,但呢句說話嘅道理,又從來無錯。

二戰期間納粹德國佔領歐洲之後,淨係允許劇院上映講德文嘅歌劇;冷戰期間,蘇聯亦都會以俄文行先,打壓其他語言嘅文化創作,因為,文化就係民族之本。

百年一遇嘅世紀疫症,將全球演出業推向不見天日嘅深淵。為咗保持社交距離,觀眾人數愈多嘅大型現場演出就愈難重啟。依家普遍講法,係話至少要等到 2021 年,情況先會見𥌓光。咁係意味著香港業界現時面對嘅零收入狀態,將會持續至少一年時間,然而有好多單位已經承受著瀕臨倒閉嘅經濟壓力,我地最珍貴嘅幕後手足們更係有唔少陷入「無錢開飯」嘅局面。

你可能覺得音樂界唔關你事,但你接唔接受到未來可以聽嘅本地音樂愈來愈少?

好多人話自己鍾意冰島音樂,但你又有無諗過,點解一個人口少過觀塘嘅國家,可以出到 Sigur Rós 同 Björk?又點解,冰島平均每十個人就有一個係出過書嘅作家?人哋國民對本國音樂同創作嘅支持,大到可以支撐住冰島文化喺世界佔一席位—— 眾所周知,你支持果啲國際巨 Band 喺成為國際巨 Band 之前,其實,都只係由本地indie scene起家。

面對今日呢個困局,除咗保存元氣同掙扎求存之外,一如某啲前輩所言,都係一個難得可以一窺產業未來、實驗大膽想法嘅機會。

香港人要自強,總唔可能坐以待斃,眼甘甘等待阿黃出手。

因此,一班本地獨立音樂人、音樂場地、舞台製作團隊及音樂媒體等決定掙扎,合力籌辦線上企劃 ——「Tone Online Music Festival」線上串流音樂節 —— 由多組本地獨立音樂單位輪流傾力送上精彩演出,仲加插直播環節同多個特備節目,希望再次拉近觀眾同演出者嘅距離。

優質內容有價,我地亦清楚知道,只有當策展人願意承擔挑戰,配上認真嘅製作,才可以對行業生態產生正面作用。

然而呢份努力都係需要觀眾消費支持,方可圓滿。

今次籌辦線上串流音樂節由幾個本地活動主辦單位合力負擔成本,雖然直播當日可以係 YouTube 同 Facebook 等平台免費收睇,但我地都仲係希望大眾以觀賞演出活動嘅心態看待,以網上購票嘅形式平衡龐大開支。觀眾可由即日起透過以下形式「買飛」課金支持:

TickCats 網上購票:https://tickcats.co/ticket/tone
FPS 轉數快:6704936 (Hong Kong Exhibition and Performance Space Limited)

雖然有人話過,「過咗條河生態好好多」,但依家呢條河比你過你都未必敢過。想香港音樂生態更好,唔駛下下過條河、甚至過個海先有 Show 睇,你嘅支持其實好重要。
延伸閱讀:
1. 今次嘅主辦單位其實一直以嚟都被政府打壓。
依單係舊聞嚟,TTN前身係Hidden Agenda,係音樂表演場地,對獨立音樂圈十分重要,但經常被唔同政府部門去「調查」,甚至拉咗其中一隊表演樂隊,但最後又「港府不再追究」,姐係點?鳩拉、濫捕囉!

去年赴 Hidden Agenda 演出後遭控違逗留條件 英樂隊 TTNG 終獲撤訴 「港府不再追究」

https://www.thestandnews.com/culture/去年赴-hidden-agenda-演出後遭控違逗留條件-英樂隊-ttng-終獲撤訴-港府不再追究/

2. 講述本土意識、本地產業嘅重要性
【長文】震驚中共!黃色經濟區重點在於培育本土意識!
https://lih.kg/2034646
終於有個黃既網上演唱會了
支持

日期:2020年5月30日(星期
係喎,我直接copy過嚟冇留意
support
今日四點就係啦,免費直播,自由定價!

◆ YouTube: [url]Happy Kongner shorturl.at/cfuBU[/url]
◆ Facebook: This Town Needs www.facebook.com/thistownneeds
◆ Facebook: KKBOX (HK) www.facebook.com/KKBOXHK
有冇可能上到熱門。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞