曼德拉點樣贏?睇完再諗點做

57 回覆
129 Like 6 Dislike
曼德拉50年代開始反抗種族隔離,一開始淨係行和理非路線。
1960年發生南非版六四「沙佩維爾屠殺」,黑警射死咗69個示威者。
之後曼德拉嘅組織(非國大)知道搞和理非路線冇用,轉咗做地下組織。
而跟住佢畀人拉咗去坐監。
去到80年代,非國大定咗四大方針,講點樣推冧隔離措施。
四大方針係:
群眾動員
武裝行動
地下組織
國際連結

你估邊個係最緊要?
非國大話係 群眾動員
非國大嘅策略好明確,係要透過公民不合作、罷工以及破壞重要設施令政府「無法管治」,迫政府做真正的談判。
但如果淨係得群眾動員,你估政府會唔會即刻就「無法管治」,或者真係談判?
所以發生南非六四後,非國大著手發展後面三樣,目的係:
分化同減弱統治階級,壯大反抗勢力。
即係削弱對手,加強同伴。

可能你會問,有得武裝勢力,做乜唔直接剷冧南非政府?
至少喺非國大嚟講,武裝勢力只係破壞手段,而實際上有冇可能咁易打贏一個國家?我諗大家心知肚明。非國大講嘅係「四大方針」,如果得個打字,好明顯「國際連結」就唔駛做。
非國大由始至終,都係要搞到政府管治唔到,被迫談判。

但係,如果只係單搞群眾動員就有效,就唔會有「南非六四」,曼德拉唔駛坐27年監。非國大最後係同政府談判然後奪權,不過後面連住一堆國家武器,甚至商家

而家問你,一日內有冇可能迫到政府埋枱投降?

當然,就算冇,唔代表做咩都冇用。每次行動都係累積嘅一部份。
但要累積到終有一日可以反枱,就唔可以成日當Endgame咁諗。諗下現階段可以做到啲乜,唔駛All-in。南非人決定以身捐國前,起碼係拎住支槍。

簡單啲講,今日只係其中一日,做到效果固然好,冇唔代表所有嘢玩完,請量力而為。咁講好殘酷,但我哋已經被揀中呢一世注定同佢賭。既然有排賭,請唔好咁快all-in輸身家。
大家 Be water
幫推
南非人仲有搞「黑人經濟圈」,同樣係針對政府弱點去做。
我哋仲有好多嘢未做,唔好覺得呢刻就完。
香港咁細好難搞地下組織
Push
地下組織難搞,都唔夠喺呢刻衝散三萬警犬難吧。
我重點係,人哋有好多方面去做,如果呢刻見到死路,唔好即刻絕望送死。
今晚終於見到正常既連登

唔洗絕望 唔係end game
仲有成世 身心都要鬥長命

絕不認命!
四大戰線同時進行
梁繼平話,真正連結香港人的,是痛苦。
抗爭係會痛苦,但我哋會一齊撐落去。
但真係要學習前人經驗。其他方面未準備好,就唔好有前冇後一鋪過。
早在721中聯辦外臨時立法會宣言;
又或係10.5商場臨時政府宣言;
其實香港人係抗爭早期就已經提出左唯一出路
11月區選大勝甚至出現錯覺係制度下抗爭有出路

可惜政府架空立法會 + 中聯辦全面干預 + 假主席立法會奪權 + 國安法繞過本地立法 etc.
制度上既絕望逼使香港人走上唯一出路

樓主既一番苦功,提供左具體framework作參考
而且曼德拉係有搞經濟圈,而且一啲都唔膠。時間太趕之後再慢慢寫,但起碼希望手足知道,唔好覺得一日兩日就endgame,要對得住走咗嘅人,就更加要有策略有計劃。
長路漫漫,留有用之身睇光復一日
講得好,推!
「無法管治」
屌你d 藍色字睇撚到
正經有用 po 推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞