覺唔覺《少年賭神》先係賭神系列最經典一套

204 回覆
145 Like 24 Dislike
賭神純係帶起咗賭片嘅熱潮,但其實故事好普通,賣點都係發哥part填海華
而且講賭技嘅位都係麻麻,最後都係靠出唔到公海先打贏奸角

賭神2就唔使講,最少人討論

少年賭神就唔同,故事精彩完整,首尾呼應,既刻劃出高進嘅天賦才情,又有勢均力敵嘅奸角:笑到你心寒嘅靳能、留長頭髮嘅吳鎮宇、變咗心嘅靳輕

講賭技又出色過前兩套好多,前兩套都係講賭神扮廢再長期佈局,但少年賭神有落汗、頭髮換牌、神眼朱老九,同埋靳能點都唔肯教高進嘅「遇強即屈,借花敬佛」
連配角都係令人印象深刻,例如輸剩執毛嘅蘇圖、留返對手渣波嘅胡慧中、同何紅生係生死之交嘅張達明
點會唔係賭俠
單講賭神高進三套

賭俠都係因為叨賭神、賭聖光先開嘅spinoff
仲有菲律賓賭王胡慧沖
3條2都贏到
Holy Shit
套戲睇咗十年我先知係胡慧沖
有講
一直對住你笑,笑到你心都寒
賭神2低估左
何紅生幫我樸左3張頭等飛
台灣味太濃,又冇乜經典場口/對白
我留返對手渣波好過
1係我心目中最經典
除左劇情, 高進同刀仔之間感情戲寫得好好,
都係,但主要係靠演員帶起,但3係故事本身就寫得好
1仲好有教育意義
教咗大家原來隻船出咗公海,只有隻船註冊國家可以拉你
另外「聚賭最多罰3000」係好好嘅策略,唔怕自傷最緊要做低對手
3唔少係致敬, 感覺似前幾集加埋咁
1> 火車打交, 變傻, 傻果時賭錢
2> 女人死係自己前面
賭俠> 啦啦隊搞笑

其實賭神系列所謂賭技咪又係出千
加左周星馳之後仲衰直頭用特異功能
票房高唔代表乜,變形金剛票房夠好高,破賭神2紀錄嘅紅番區你又記唔記得係咩戲
其實都係
呢套拍得黑暗好多
講好多人性醜惡
而且人物鮮明 每個人都有自己唔同目的 而不擇手段
賭神一開始唔識龍五
呢套就講佢地兩個一早識
最記gigi 頭髮換牌, 隻手由細浸牛奶😂😂
仲有讀唇,唇膏槍
賭神2 係台灣果套?
果套都好好睇wor
咪玩啦
黎明完全唔啱 feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞