諗住照大腸鏡 有冇巴打有經歷?

77 回覆
1 Like 3 Dislike
近呢一兩年 由朝早開始去完之後好快又有便意想去一日可以去成四五次廁所 但就冇屙出血 但去得太多次紋屎有血 但就好似爆嘴角嗰啲血絲 煩緊去唔去睇專科醫生好 雖然好唔願意相信自己20幾歲可能就有 但真係有啲懷疑 預咗其實去睇醫生佢都係同你講直接照腸鏡 但好似話診所同醫院有得做邊樣好啲
醫院照腸鏡安全啲
因為諗住照腸可以即日行得郁得 諗住個診所仲會好啲添 不過醫院服務好啲 但都唔知係咪真係有事 我諗去睇醫生佢都應該直接同同講照一照先知 因為都唔知係咪食得野多先係咁
我之前都請過
疴屎有血應該最少有成個月
抿親屎都係血
仲要好多時唔使用力都一樣有血
之後都有諗過去睇
不過唔知幾時開始就突然冇事就冇理
照前一日好辛苦 要飲瀉粉飲到想嘔
我試過入醫院照腸鏡 body check(大腸+小腸) 全身麻醉,瞓咗醒返咁,無特別感覺
同期我親戚去政府醫院做腸鏡,無得麻醉,佢話全程都痛,好唔舒服,feel 到支鏡轉彎咁(佢講咋,我就無感覺)
所以有麻醉分別好大
有冇痾黑屎? 無既都無咁驚既
睇落似腸易激多啲
咁咪好囉巴打你自我康復咗苦勞緊究竟係我呢一兩年每日食得太多野先搞到自己去完一次好快又有便意想去定係純粹第一次屙唔清要分幾次心煩自己係咪諗得多咗
聽講好似要飲到最後要屙水先合格可以照腸
去政府排期應該排到仆街 尤其是疫情關係本身好多手術都推遲咗 我都聽好似冇得麻醉 去私家服務就好啲 但唔知依家收費幾多 因為我諗就算問醫生佢哋應該都唔係會知 應該要照咗先知 但又驚自己其實係諗多咗可能自己平時食嘢多
極少機會遇到黑 大多都係黃灰 我都希望真係純粹平時緊張先會咁 因為平時返工可能趕時間走 諗住快快地去完 但一心急好似去唔晒咁
巴打呢個情況照照好喎
痾得愈來愈密唔係好癥狀
就算唔睇私家都希望你去公立排
唔好冇咗件事啊
我都唔知依家點算呀去睇家庭醫生佢仲問我有冇屙黑屎同屙出血呢啲我通通都冇 佢仲問我係咪每次都有野出 但我又真係每次都有跟住佢就問我係咪平時食得多嘢得滯 所以依家都唔知咩情況
搭單問
未夠30歲想照
睇門診轉介出面照有冇折?
試下戒口食清啲先 睇下情況有無好轉
如果持續有血 有機會腸發炎 需要食藥治療
好多私家照腸鏡而家要$8000以上
可以做左隱血測試先, 幾百就得, 陽性先再做
就係冇屙出血純粹有便意 搞到自己去得多廁所
巴打可唔可以講多啲 因為其實自己都唔知道會唔會係腸易激先搞到自己成日有便意
上年照過
不過我係私家做..腸胃鏡一次過
照既時候麻醉左..好快訓著..無感覺
最辛苦係前幾日要準備清淡飲食同飲瀉水
幾個鐘灌咁多水好辛苦
唔係麻醉,好似叫催睡
好易隊穿
係私家診所做過
有麻醉所以做果陣無感覺, 瞓一覺就走人等報告
最辛苦係前一晚要飲3L水, 啲水加左啲瀉粉極度難飲.
同埋你飲呢3L落左野既水期間基本上都係長時間去廁所屙
除左前一晚要飲野之外其實都無咩特別要準備, 最多係檢查前兩日要戒緊某啲食物同埋有纖維既野
幾錢唔記得 都係claim公司保險
上個星期照左腸同胃,因為唔想住醫院,所以喺胃鏡中心做,最辛苦係要照胃鏡前飲大量嘅水,瀉左成晚,第二朝又要飲水,再瀉多幾次。去到照腸胃鏡時,因為打咗麻醉藥,所以唔辛苦,瞓一覺就走得。用咗二萬幾蚊。
屙左三年爛屎都冇去照
準備下個月保險生效左去照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞