富途喺美股用緊嘅清算商係IB ?!

42 回覆
3 Like 4 Dislike
富途APP入面 如果你要將啲美股轉倉 你會發現一個參與者代號”DTC 0534”

然後上網check “DTC 0534”係”INTERACTIVE BROKERS RETAIL EQUITY CLEARING”

另外發現 “DTC 4272”就係”FUTU CLEARING INC.”

咁點解富途唔用自己嘅美國富途公司去做清算而係用IB?
究竟富途同IB係咩關係? 富途嘅美股究竟係由邊個托管同清算?
ib 係好多卷商嘅美國 broker
Futu一個trade 2美金
Ib收1美金 (佢corporate 當6折 $0.6usd per trade)
賺到笑
咁富途又話FUTU INC係FINRA會員又有SIPC又剩 但d股原來喺晒IB度既 咁出事果陣美國富途保條春咩 根本都冇掂過d股 肯定同IB互相射膊啦
富途唯一勁嘅係免費即時報價同圖表
ib=broker
futu=agent
假設香港銀行戶口封殺哂 得返啲美股起ib
到時賣咗股票點拎返啲美金出黎
好多間證券行都係用ib
用富途, 同藍屍冇分別

其實講真我唔信富途有1042-S比你

定係富途同你自動退稅?
咪用富途trade啦
用黎睇報價咪算
因為富途唔係direct brokerage 囉
富途好像是騰訊集團旗下
咁應該用咩 個手續費又低既
8仔?
改咗名叫SoFi
美國好多都0手續費+政府手續費(正股)
不嬲都係嫁la
如果用sofi 因為佢美資香港公司,咁萬一佢執笠。我買既美股係點計數?
股票個名係咪我? 有冇得賠?
現金應該有香港政府保障額。 但買左既美股呢?
用開futu用sofi你會想死 市價盤要等5分鐘 限價盤等一個鐘先出到
CS international
IB其實計返市價唱錢 抵返曬
馬伕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞