蘋果廣告製作公司(12)- 完美重現2003 沙士+23條

39 回覆
13 Like 4 Dislike
相信大家唔會唔記得上年呢個時候

其後將連登仔分裂成兩派
一派認為同2003年呢蘋果廣告有關,以及及後23條立法,50萬人上街,沙士有關

另一派人就持相反意見
其後cctvb求其貼張A4紙平息風波

兩次廣告共通點
2003 vs 2019-2020
1. 沙士 vs 武漢肺炎
2. 23條 vs 強制23條/國安法
3 走資訊號

比起2003 timeline,武肺前多左2019抗爭(反送中)做前奏 (之前有人唔明點解係抗爭先到瘟疫)
依家有埋國安法,個puzzle終於完整d
如果搵到多啲線索
可以話比全世界知呢一年以來都係中共搞事,武肺都係

2020-8 =2012
你留意下
上年到依家每個post都有五毛叫人唔好查,好無聊
你就知另有內情
做戲都無可能咁橋
警告你唔好再講呢件事
有巴打話係中國知情人士叫在港內應做嘢/走資
今次真係駁唔到
果時好多人笑鳩我地
有啲係五毛風向來
神探
唔反對,但係支線就唔好上熱門好啲
試下pin翻文宣
神探
其實呢件事一般市民不宜再深入調查,之前好似有巴打諗住上去睇,但已經比人錄曬成個過程,雖然PR字裏行間好似幾風趣,但當時好多人都認為已經有警告性嘅暗示,大家都擔心再查就會出現另一個柚木巴

而對於呢個廣告,當時大家得出有兩個可能性嘅共識:

第一係對於分散而大量人手嘅秘密任務信號,倒子有越戰期間美軍以收音機入面播聖誕歌做撤退信號(當時係夏天),唔知內情嘅人唔會咁到當中隱藏信息。

另一個可能性係真係有知道內情嘅好心人透過呢個古怪廣告向世人(香港人?)發出大難將至嘅預警
連燈神探師全面進場認屎認屁

咩你覺得你呢種神探師級數
對根本唔同層次既野查得清?

你又真心覺得發大個廣告等全世界知真係神探司功勞?
所以呢件事大家唔應該再深入研究
宜家望返轉頭都覺得好恐怖
2003有自由行
2020變香港市,拆關?
我會選擇屈做未來人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞