英國master一問

59 回覆
1 Like 3 Dislike
小妹我依家讀緊BBA accounting major
黎緊升year4
諗緊畢業之後去英國讀多個master
想問下各位有冇邊間推薦?同埋揀master in accounting 定 master in accounting and finance 好啲?
唔需要
有個肝就做到account 啦,使咩深入嘅技術智識。做到爆左肝咪退休收皮囉
其實我都知accounting讀 master 冇乜大作用
但又想讀多個master旁下身
如果master轉科會唔會好難?
唔係轉啲專科嘅話 唔難
建議都係揀返英國London 4U /top 10大學 除非你想讀嗰科喺某一間大學係極出名
睇你轉咩
讀返business相關既科會唔會易啲?
有冇咩建議?
建議你諗清楚自己想做乜先
Agreed. 樓主可以考慮 MFin / MiM

你三大?GPA ok?係嘅可以試 LSE / LBS or even Cambridge. 其他可考慮 Imperial / Warwick
呢個list 介紹得幾好
Btw Judge MFin
minimum of two years' graduate work experience in a core finance or finance-related role.
我唔係三大啊 GPA一般 但應該有2:1既
點睇Bath/Exeter?
你想喺英國搵工定點?
想留係個邊啊
如果冇BC 你aim 高d 穩陣d
Bath/ Exeter 隨時cv screening 都過唔到,如果熱門business 工的話
邊幾間會穩陣啲? 因為想apply多幾間買個保險
Russell group會唔會好啲?
Tier 1: LSE, LBS
Tier 1.5: Cambridge
Tier 2: Oxford, imperial, Warwick
就算係呢堆都唔係包生仔,一樣有人UK搵唔到之後回流
有D programme 如上面巴打講有可能要work exp
Russel group 個list 咁長,頭同尾都好大分別
點睇UCL mfin?
好似quant degree 黎,同上面果D唔同類
UCL 同IC LSE 比較,距離差幾多?
唔同類點比較?
所以話諗清楚自己想做乜先,唔係一味刷ranking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞