遊記 2019長野避暑之旅

52 回覆
20 Like 4 Dislike

開始出發去茅野,既然係「茅野」就梗係要同老婆自拍返張

宣傳用嘅相片明明係咁,呢d都唔知係「理想與現實」定係話佢違反商品及說明條例好

因為山葵係唔受得高溫 同埋唔可以比陽光直射
所以會有塊黑布擋太陽

高温や直射日光にも弱いため、木陰を利用したりして日陰を作ってあげます。安曇野では、黒い布で日陰を作るという、独特の方法をとっています。
https://www.wasabi.co.jp/mamechie
留名
死宅係咁㗎啦
學到野
佢有個限定生わさび餐真係有支小山葵俾你磨,我試過喎
睇來我去到嘅時候已經賣晒
仲以為去諏訪湖
18年去過所以今次pass左

下社秋宮,d巫女好正.txt
第三日就早d起身,求其去jr站對面食個松屋腸仔蛋早餐set就算

食飽就去JR站買飛
松本-上高地來回車飛,4550羊,有d貴

上高地線既時間表,班次都幾疏下,miss左一班就要等大半個鐘

松本去上高地車程大約個半鐘,首先係坐火車上高地線去到終點站新島島站
然後係新島島站再轉旅遊巴去上高地

網上d文教路大正池落車一路行去河童橋最順路,咁我都係跟人做㗎啦

係大正池酒店門口落車就見到個牌指住大正池,行咗唔使兩步就見到大正池,哇屌真係會令人眼前一亮

剩係呢個位已經值回票價

穗高連峰,下邊睇吓好啦,千祈唔好叫我爬

就係呢座「燒山」當年火山爆發,塞住左梓川形成左大正池

好想再去上高地
下站係田代池

田代池曾經真係一個湖,不過家下就變成左個濕地

可能過多幾十年就會變成隔離塊草地咁樣

然後穿過田代橋同穗高橋行去梓川西岸繼續溯流而上

d河水冰既

轉左個彎就見到上高地Lemeiesta酒店,一支公一泊兩食38000羊起(未連稅),等我有女再諗下

呢位老友叫Walter Weston,當年去日本傳教之餘仲大力推廣日本行山活動,「日本阿爾卑斯」呢個名都係佢命名

再向前行冇幾遠就係河童橋,河童橋附近就算係上高地既中央區域,餐廳丶酒店丶手信舖頭丶廁所丶巴士站等設施都係呢度最多最方便

係河童橋上面見到既穗高連峰同燒山

係東岸影河童橋

真係不得了,點解呢個地方六月尾咁好太陽可以一d都唔熱

午飯都係係河童橋附近食算,係五千尺lodge食左個山賊燒(炸雞扒)定食

食飽左就行下附近,買下零食甜品一類既手信就去搭巴士回程

上高地真係好撚正,下次黎或者會住一晚,再行入d行到明神池
返到松本又係先放低手信,然後上去「翔峰」浸溫泉,再返松本食晚飯

個温泉上面已經講過,skip得

晚餐又係開個tabelog搵下jr站附近有乜好食,搵到間3.59分食「鄉土料理」,即係又係食信州蕎麥麵

想食天婦羅就求其叫左個2580羊既set,因為唔識睇日文,唔知原來有兩份蕎麥麵

燒味噌最好食,另外兩個小菜都唔差

一d味道都冇既馬剌,冇肉味冇腥味,口感好似食緊香口膠

天婦羅,非常之中規中矩

蕎麥面同埋個鍋,要自己放落去煮

好味還好味但其實食埋個麵同鍋都已經好飽

到食曬枱面所有野,店員收走左個鍋既時候我仲喺度諗「呢餐二千幾羊又幾抵食喎」既時候無喇喇上多碟

結果當然係食唔晒,仲真係有啲唔好意思

上埋甜品就安心啦,終於見到終點
由於晚飯食得有啲飽得滯,先去散吓步再返酒店

慢慢行吓行吓就到左松本城

上一次去松本(18年3月),同一個位影既

松本城真係個好地方睇吓人哋拍咸片都喺呢度取景

時候都唔早行一陣就返酒店執行李
做咩唔行埋明神池
好拖咁耐又返嚟啦

第四日

因為時間關係就直係酒店食埋早餐然後拖篋去JR站

下一站係長野

今日既交通工具,JR東海既信濃號,383系,架車都20幾年歷史,同早兩日坐黎松本既E353就自然冇得比
車程一個鐘,中途唔停站,冇推車售賣嘅服務,飲食要上車前買定

一個鐘就好快過,到站都係循例攞pass出閘然後搵locker放低個篋,咁去長野嘅目的就自然係國寶善光寺

橫掂天氣都幾唔錯索性行上去

山門以及本堂

上去山門以及入去本堂嘅內殿要俾入場費
上次(2018春)已經睇過所以今次就冇入去

由山門望返出去嘅景

而內殿係禁止影相

循例求番支籤,都好,末吉 

對上一次黎係直情係凶

善光寺表參道,我就係一路行呢條長命斜上黎,下次都係坐返巴士算

左手邊嘅三間舖頭毒性都非常之強
專做醬料鹹點果汁葡萄酒既St. Cousair
隔離係七味粉老舖八幡屋礒五郎
再後少少都仲有賣各種日本食材嘅久世福商店

Thanks for sharing your itinerary and photos!
Sure!
Sure thing!
Anytime!
Glad to help!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞