遊記 2019長野避暑之旅

52 回覆
20 Like 4 Dislike
入正題之前,先悼念一下因為甴大大搞到咁而去唔成既「2020山陰&關西之旅」

是咁的,小弟就普通毒撚一個,去親旅行都係孤獨一人,不過,亦都有好處,唔洗同人夾行程又唔洗遷就人,都咪話唔過癮

行程方面我就通常一日一個景點算喇,去旅行都係為左放鬆一下,又何必趕頭趕命

咁個避暑之旅就總共九日,八晚換過四間酒店

行程

Day1 NH822羽田機場->新宿->茅野->蓼科

Day2 茅野->松本->大王農場

Day3 上高地

Day4 松本->善光寺->輕井澤

Day5 舊輕井澤

Day6-9 東京
Day1-1

去東京既首選當然係全日空NH822紅眼航班,可惜已經冇左,從此以後想紅眼飛羽田就得返UO

ANA三等人倉飛機餐,主菜係雞肉&薯蓉,再配生果沙律同冷麵三個小食

本來係想食完野瞓一陣,可惜都係瞓唔着,索性派第二round野飲時問空姐要一杯咖啡好過

就係咁眼光光等天光終於到左羽田機場

PS:丫邊個仆街同我講飛羽田有機見到富士山既呢,等我劃左手邊窗口位點知睇左成朝雲
清晨六點到羽田,等入境,等行李,排綠色窗口拎pass,搞得黎坐monorail入城已經係八點既事

話說如果行程比較緊既話寧可花少少錢坐京急出品川再搞pass好過,羽田個綠色窗口好多人排,我行程唔趕先同佢慢慢等

拎pass順便book第一程既特急
1pm新宿出發既Asuza17,茅野落車,車程大約兩個鐘

拎左pass就去坐mono去濱松町,大鄉里第一次坐東京單軌,之前兩次飛羽田因爲冇買pass關係都係坐京急

坐monorail出濱松町轉山手線,唔洗一陣就到左新宿,仲有成四個鐘多d先坐火車出城,先搵locker放低件行李再搵地方打發時間

毒遊最正
上高地正
爛左?
,lm
冇爛
朝早,九點新宿,晨早流流都唔知做乜好,仲要搵地方鳩到一點坐火車,身為毒撚唔通去無料案內所咩,咁想蒲下機鋪但係人地開十點正

於是先去食個早餐,近近地去果實園食個生果三文治

PS:呢間野早餐時間入面全部客都係架妹,冇仔,利申冇圖

食完個早餐終於等到十點機鋪開門,打幾鋪機打發下時間

丫冇訓成晚又算打得幾好
打完四局都差不多十一點
係時候諗下lunch食乜

打機個名叫敘敘苑咁就一於去食敘敘苑
意思意思叫個lunch set B
毒撚要求唔高,敘敘苑lunch夠用㗎啦,真係好撚正

飲飽食醉就慢慢行返去jr 站拎行李搭火車
今日既交通工具,E353系,冇左super字頭既asuza

開始出發去茅野,既然係「茅野」就梗係要同老婆自拍返張
本來plan行程時仲打算中途係小淵澤落車去睇白州蒸餾所,可惜呢日既參觀名額已經full左,只好下次再去

半訓半醒咁叫做訓左兩個鐘,好快就到左茅野站,已經入左長野縣,正式開始呢個長野既旅程

落左車就係等温泉旅館既shuttle,然後上蓼科溫泉

今晚住既係「蓼科 親湯溫泉」,八疊和室一泊兩食盛惠13365羊(連稅)

點解揀呢度呢,其實都只係係relux上面睇到價錢丶評分都唔錯,又算係順路,就book左佢

落車既時候落住雨所以都冇影溫泉旅館既正面,啱啱renew左冇耐,內裡d裝修幾唔錯

今晚訓既地方,八疊和室一間,for一條友乜都夠喇

天氣麻麻,乜鳩都睇唔到,都係換浴衣去浸溫泉算

大浴場唔比影相,用官網相頂住先

浸左一round舒服晒,疲勞盡消,行到返大廳鬼影都冇隻,似乎係時候食晚飯

請問呢碟係咩黎嫁?
飛羽田真係見到富士山,我都係睇網上教坐左邊
留名睇文
LM folllow
個晚餐由一開始就有d唔對路,餐廳門口係一個金髮鬼妹侍應接待,然後帶位係個鬼仔侍應

我去左一個叫茅野既鄉下地方,離開東京兩個半鐘車程,呢度唔會有好多外國遊客掛,點解呢度咁多洋鬼子員工

望住個頭盤真係打左個突,做乜溫泉旅館既晚餐係法國菜,乜去溫泉一泊兩食個晚餐唔係都係會席料理擺到成抬九大簋咁嫁咩

拎起個餐牌睇,點睇都係法國菜

丫但係味道又真係幾好,三扒兩撥就食曬個小食拼盤

然後上佢餐牌所寫嘅鴨皮太沙(appetizer),係一粒蕃茄,真係越黎越古怪

栗米湯,好甜,好日本人口味

既然係法國大餐咁有舊魚都好應該
石班伴香醋汁,我唔好海鮮所以冇評論

牛,好似係當地名產黎,配佢個山葵醬好好食
大概係用左真山葵而唔是牙膏支裝「山葵」

好水下既湯咖哩,一開頭以為會好淡,出奇地濃味同辣

甜品冇咩特別好講,好甜好日本口味

有啲出乎意料之外但仍然係好食嘅一餐
食飽之後抖左陣又去浸溫泉,個plan包左半個鐘一節既私人風呂,咁就當然要用埋佢
checkin 時已經book左時段,去reception同佢講用私人風呂就會有人帶路

又係果個金髮鬼妹侍應,可惜我就毒撚一個都唔知點樣同人搭訕好,但係行到一半佢居然開口問我”where did you coming from”

咁我答完佢「香港」之後就順便問返佢邊樹人啦,答案都有d離奇,居然係露西亞
起立唱番首國歌先
https://youtu.be/AOAtz8xWM0w

俄國人喎,煙文我就得姐,俄文咪只係識得係CSGO學返嚟既Cyka 同 Blyat,絕對唔係適合同女性講嘅單詞
好彩睇得meme多,記得一首洗腦歌個開頭,於是就同佢講我識唱首俄文歌,佢既反應就係一個ORLY

於是我仲真係開始左唱
“Ka~lin ka~ka~lin ka~ka~lin ka~mo~ya”
係”Kalinka”,著名俄國民歌,照計冇俄國人唔懂掛,丫我唱到一半佢仲真係跟我唱喎

打咗咁大段嘢如果仲係txt應該會俾人屌
金髮俄妹示意圖,from溫泉官網

件事仲真係有啲超現實,去到日本旅行係一個荒山野嶺食法國菜以及同俄妹唱歌
可惜快樂嘅時光總係短暫嘅,好快就行到去私人風呂嘅門口,佢就面帶微笑交低條匙俾我就走左去

老實講一條友都幾悶下,真係得個浸字

半個鐘之後返到去lobby交返條匙已經見唔番俄妹小姐,到最後都冇問人拎contact呀屌,只好返房訓

就係咁第一晚結束左
正啊ANA,佢有winglet嘅763都唔算舊
紅眼班機訓唔到既關係呢覺好好訓

起身食早餐,終於係正常好多既日式早餐

唔知係唔係廚房出唔切,六個前菜分兩次上

食飽就check out走人,可惜都係見唔到俄妹小姐

坐温泉提供既接駁車返到落茅野站,然後就係等火車上松本

Matsumoto~Matsumoto~

號稱樂都丶岳都丶學都既松本,最出名既就莫過於松本城同上高地
松本城上次已經去過,今次黎松本既目的自然係上高地
不過火車到站已經十一點幾,去上高地有d遲,明天再戰,先去酒店寄存行李

住既係松本Buena Vista酒店,離松本站五分鐘路程,單人房(17平方米)5800羊一晚唔包早餐

有排都未到三點checkin,所以放低左行李就行返去jr站開始今日既行程,其實呢日冇乜特別,近近去睇下大王山葵農場食個wasabi雪糕打發下時間算

大王?你哋有冇聽過大王個名呀?

首先坐jr去穗高

問題係jr站去農場既巴士班次非常少,而我要係穗高等成個鐘先有下一班車,與其喺度白等不如行過去算
留一晚仲好
冇女又冇錢唔留啦
貴:(
樓主冇邀請鬼妹一齊浸?
冇膽開口問人
搭唔到巴士只好行過去囉,好彩呢一日係冇行程,但求搵個地方去下放鬆下
沿路風景唔錯

行左半個鐘左右終於到

乜都睇唔到囉屌

宣傳用嘅相片明明係咁,呢d都唔知係「理想與現實」定係話佢違反商品及說明條例好

不過點都要喂飽個肚嘅,走咗去農場附設嘅餐廳叫左個烏冬set ,既然呢個係山葵農場照計應該比真正山葵我食嫁嘛?

我食飽之後就圍住入邊個園區行咗個圈,呢度其中一個最出名嘅景點都係黑澤明嗰個水車,不過嗰日天氣麻麻地冇影到相

行咗一個圈叫做到此一遊之後就去咗食佢嘅山葵雪糕,同行下手信舖頭,係咁以買咗啲山葵零食,然後就去坐巴士返去JR站再坐火車返落去松本

叫得28座大王果然都係流流地
返到松本已經係五點,check in 上房叫做坐低唞吓就準備去浸溫泉

酒店本身係冇溫泉浸,不過可以去同一個集團旗下嘅溫泉旅館 「翔峰」浸佢個日歸溫泉,免費,包埋接送

有得浸咁梗係幾大都上去啦,去reception問佢「Onsen?」,就比左張飛仔我叫我喺酒店大堂等shuttle黎就係

架shuttle會去三間唔同嘅酒店(都係同一個集團)接晒啲客再上溫泉,車程大約20分鐘

去到溫泉門口落車就會有人收走張飛仔同派毛巾,幾唔錯連自備毛巾都慳返

個溫泉又幾鬼死正,下次如果有旅伴嘅都應該會上嚟住返晚一泊兩食

溫泉官網嘅相

趁冇人偷偷地影一張

浸完就返番落去松本,浸完溫泉開始有啲肚餓啦,既然黎得長野就咁就食蕎麥麵

打開個tabelog搵到間都有3.5x既蕎麥面舖頭,就喺jr站出邊

叫咗個天婦羅蕎麥面

你問我好食唔好食我老閪都話好食啦係咪

食飽之後就去便利店買埋宵夜同甜品就番左酒店啦

冇乜特別事做既第二日就咁完左

之後嗰日就真係不得了
長野蕎麥麵好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞