封神演義 算唔算神作?

109 回覆
42 Like 1 Dislike
其實都係想特登做個對比
一個由頭到腳都係主角格既角色係handle唔到個故仔
wonderswan 個主角同燃燈一樣樣
利申,細個唔識日文睇唔明個故事
作者有講佢設計完game主角之後想佢出喺漫畫,所以先整燃燈呢個角色
係咩game嚟?
封神演義....
神作的話
認真問係動漫定真人版?
RPG
我有玩天祥做主角嗰集,劇情幾好
細個我都覺得龍吉公主正啲
但燃燈型得黎又唔算搶曬戲份 好型
楊戩先癲 直頭妲己都話對手太勁嬴唔到
到底後期可唔可以變化到超級法寶呢
我最記得香港版譯聞仲死前自白果到超感人
「飛虎死時,我終於發現,原來我想取回的不是殷朝,而是往昔飛虎還在時的殷朝,因為我相信逝去了的時光是會再回來的⋯⋯太公望啊,人間界就讓給你,你去建立你所說「沒有仙道的人間」好了。但是我不會幫你的⋯⋯如果我早點認識你的話,或許我所看見的就是一條截然不同的道路了⋯⋯永別了,太公望!」
「以前我並不覺得孤獨是一件痛苦的事。是何時開始的呢?是何時開始察覺到孤獨所帶來的寂寞呢?⋯⋯是飛虎,遇上他後才開始的,飛虎奪去我的孤獨,同時給予我有別於孤獨的東西。」

換轉到依家啲漫畫咁寫,已經係基情四射,但果陣睇就覺得好熱血好友情
其實好Gay,又係另一個生不逢時嘅位
其實天化,飛虎,聞仲同張奎都係Gay到仆街

太公望亦都係勁多位畫出來俾腐女FF
普賢,王天君,楊戩呢三個走唔甩

睇佢畫得幾有心機就知私心有幾大

營鎮抱一砲
聞仲 殷同你都已經老啦
宜家需要一陣年經嘅風

絕對係宜家香港嘅形容
都算平衡番昆侖同金鰲實力,個陣覺得金鰲勁到仆街,聞仲十天君,趙公明,妲己昆侖得楊戩,十二仙得普賢,玉鼎叫勁少少,龍吉都唔覺有用
唔係王天君捉鳩黃飛虎俾個佢殺,聞仲根本冚家鏟左成個昆侖山
聞仲根本可以一個人滅哂當時嘅兩個仙界
可惜世界唔係單純嘅1+1=2
衰太gay太愛飛虎
打得贏妲己都打唔贏道標
喺其他時空聞仲可能已經死過好多次
仙界傳封神演義
兩集既劇情都寫得好好
其實我覺得嗰part聞仲強到過左火,十二仙好似路人咁,淨返嘅道行天尊又變咗吉祥物
有講過通天教主識教人
金鰲三強如果聯手昆崙根本就無得打

呢套同家教都好多同人文
多男角少女角嘅動漫一定多呢啲
更何況劇情好多時都好gay
套漫畫有時都會花時間重睇
唔可以將成套漫畫動畫化真係好可惜...
2次動畫化都做到咁差
如果跟足漫畫就正
第二次我直頭完全無開,唔敢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞