[正視聽] Reddit 戰線絕對無你哋諗咁廢!

442 回覆
585 Like 9 Dislike
Push
Group invite link: t.me/redditmansyunzou
Channel: t.me/reddithk_channel

新手必睇,唔睇玩唔到reddit:https://t.me/reddithk_channel/454

⭐️Send link時留意要delete link後面“?utm...share”,以保障自己
thx
Push

我真係認為好需要mark低哂班支那狗去追擊佢
唔好俾佢用埋d logical fallacies 誤導人去撐支那
大家努力
留個名
感覺上twitter,都係圍爐多,好多時retweet/ lile,都只係一粒數字,但reddit 如果搞得起就真係有qualitative 既幫助
Ching 講得啱

呢個就係我地要一齊打Reddit戰線嘅原因
好岩呀
反而fb留言就真係會有人同你討論
twitter好少,大家通常都係留言一句po張圖,同埋個d account本身已經係對香港有關注,大家冇太主動去搵d未太熟悉既人去話比佢地聽/帶風向
Push
Reddit 好少五毛同蠢人
好多高質人會撐,一定要加入
推 五毛啲悖論要一巴一巴咁打落去
第一屆全球中文書法比賽 (香城學校主辦)
https://lih.kg/2033627
Reddit超多野睇,平時自己都用開。
Push
準備好聽日線上下一齊開戰線未?
【 #Reddit心得 -- 一】
分享自己對reddit嘅睇法,玩reddit嘅心得經驗。

大家好小弟玩左reddit年半想同大家分享一下小小關於reddit戰線要注意嘅野,都希望大家比啲意見交流下。

首先reddit同其它社交平台有兩個非常唔同嘅地方。第一就係你發言嘅影響力係睇你嘅發言本身而唔係你係邊個,尤其是係越大嘅sub入面,所有人都可以對所有comment投票,所以即使係新加入reddit戰線嘅人都可以做到一定嘅效果。
第二就係每一個sub都有自己嘅生態圈,自己嘅政治傾向etc,尤其是啲大型非興趣嘅sub,而大家就要留意翻係呢啲sub留言個陣唔好講啲香港以外又同個sub相反立場嘅野,更加唔好連接香港議題去呢堆議題避免反效果。

跟住另外要留意嘅係我地同外國redditor嘅認知差距。
1.班鬼佬唔明點解我地咁快又可以上街,以為我地仲有好多武肺case,以為我地好似美國啲反限聚示威,呢啲一定要釐清
2.reddit上面有左翼亦都有右翼嘅人,我地好多手足撐班republican同trump係因為佢地對華姿態夠硬,同我地立場一致,但係好多鬼佬未必明白,好容易比班五毛spin做我地係啲trump網軍來激怒班左翼。尤其要注意表明唔係撐trump同埋唔好評論美國本土政策,一來大部分香港人唔會知咁詳細二來容易失去觀眾
3.又係關武肺事。因為trump一路攻擊中共同世衛,但係自己又應對武肺不宜,好多五毛帶風向用盡方法轉移個責任翻trump到,downplay中共同世衛隱瞞疫情嘅事實,我地都要注意唔好比班五毛洗左腦,然後要反駁返拒地
4.好多鬼佬對成個香港民主進程嘅認知都係基於一啲新聞頭條,經常去外國演說嘅figure(gphone同李柱銘etc),重要政客發表過嘅意見,同reddit本身睇到嘅資訊,知其然而不知其所以然,所以我地嘅解說應該重質不重量,然後呢啲知多左嘅鬼佬有好多都好熱心會幫我地解釋同分享。
5.出po嘅title用多啲對反烏托邦反極權嘅quote同reference,例如1984,brave new world,邱吉爾etc,唔好直譯啲中文諺語,人地唔會明

跟著再講r/hk以外嘅可以用來做文宣嘅subr,例如r/pics用來放啲視覺上震撼嘅藍絲暴力畫面同示威現場,吸引鬼佬眼球有comment,再係嗰度詳細說明
r/news同r/all可以直接po啲英文報紙scmp/hkfp或者share外國報香港嘅新聞
呢堆sub適宜搵多啲英文好嘅手足做詳細介紹,同埋encourage啲鬼佬dm我地做深入交流
咁係呢堆subr吸引到嘅觀眾再叫拒地followr/hk就可以每次都接觸到多啲觀眾
另外迂迴啲嘅方法係將香港嘅時事整係啲memes度,又或者直接用係香港影嘅相做meme template,po係r/memes r/dankmemes r/historymemes,會容易啲比啲鬼佬吸收同認知,好似前排有大時代meme出現就引起好多關於個出處,亦即香港嘅討論。
至於r/sino係等同babykingdom嘅深藍地區,需要慢慢攻破,不過好彩大部分鬼佬都知道r/sino係咩料

再講翻我地自己嘅sub,除左r/hk之外有人開左r/lihkg,r/hkprotest,r/fuckccp等唔同嘅subr,但係我覺得focus返r/hk其實就夠,尤其連登sub全部中文post,唔係香港人根本唔會知,知都睇唔明,而香港人本身都唔會用拒來攞文宣同資訊。r/hkprotest都係類似,講真無咩鬼佬會熱心到睇r/hk之餘再follow埋,建議專心搞r/hk就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞