打WW3嘅機會係咪近乎零

216 回覆
522 Like 57 Dislike
World peace=The rest of war?

老實講我覺得中美間嘅糾紛,
唔會擴展到World War i/ii嘅級別,
真係要打仗極其亮只會演變為中美戰爭

武漢肺炎已經令到好多國家元氣大傷
假設如果你係一個美國人,
我諗你都會希望政府用啲錢去做救濟金,
instead of打仗引發更多財命損失
就算冇武肺,點解美國出盡人物之力要救香港?最多只能批評,啫係出口水。(我並唔係主張美國連口水都唔出,可笑係半句批評已經比支那形容係干涉內政同自主權. 更何況指意美方出兵?)
好多理由下,奢望美國救香港實在唔太可能,最多只能帶有自身利益地經濟打壓中國。

無可否認,20世紀同21世紀國家間對峙方式已經唔同咗,
一二戰後歷史令人類關注更多喺人權同宣揚依賴國際組織,加上國際跌序確立,
形成一個國際關係上嘅無政府狀態(之後可以再講關於Anarchy)
喺21世紀對於一個國家,經濟先係最重要嘅soft power去維持自己國際地位,
而非冒著背上國際蠻夷or世界英雄付之一戰

簡單講,香港人只能靠自己。
唔好奢求會有外人嚟幫你,英美心諗hk wfc,國際關係下國家所有actions都係利己的,大家要明白。
更何況就算亞洲冇咗香港,好大機會會直接喺亞洲搵下一個資本市場做轉口港作取締。

完。
多謝肯睇曬嘅你
上面都係我個人觀點 有錯請指教 歡迎補充
中國內戰
一年前都開post講過南中國,北中國 ,新疆和西藏
借個位:連登五毛風向黑色警告,大量五毛正在吹襲連登
正視聽,國安法唔係攬炒,美國做野先係

大家唔好比五毛帶風向去支持國安法,否則會比對家spin成香港人支持國安法。只有香港人強烈反對下通過,美國才有做野的理由。大家小心。

借個位
連登一向錯曬風向,英國點日落都好,香港問題上都係重要持分者,必須engage。
我地唔係要拉攏政府班奶共狗(例如Dominic Rabb),而係要拉攏英國民意啊。英國係民主國家,民意最重要。英國民意決定stand with Hong Kong/Boycott China,BJ以至成個政府都無得唔跟。宜家武肺英國死左就三萬幾人,正是推動報仇民意好機會

另外要借助美國向英國施壓,因為美國有動機(報武肺之仇)同拳頭,加英國有理由(聯合聲明),兩個加埋先容易嚮香港問題做野
唔好理香港夾唔夾 南中國。
現實係美國唔會打熱戰,
sooner or later 中國既事要由返中國人解決。

香港跟本唔會夠力量,除非聯合中國南部城市,再用開放貿易吸引外國物資,軍事支援。
WW3吹既啫
當年冷戰都未打到WW3啦
反而中國想做一哥就絕對有可能
依家澳洲單野已經係
電子戰 資訊戰 經濟法律戰 網絡戰機會好大,90%

至於狹義傳統上嘅 兵船飛機大戰 就10%機會以下
係鎖國政策下,香港既唯一革命功能就係做港口貿易,運送西方國家軍火。支援南中國聯邦政府
難講
中國24小時打9灣灣就唔同講法
Cold War
所以香港人一定要向南部發達城市做文宣,有共產黨一日,佢地都會繼續食草
我只係想講
計劃逃生永遠唔遲
不論大家移民又好咩都好
我唔係要鼓吹大家咁快就放棄
但保留住我地香港人嘅民族意志血脈先係最重要

適當時候
真係要寫定最後一著 逃亡

試諗下愛爾蘭 韓國 以色列 等等
佢地復國都唔係一朝一夕。
佢地做到嘅 除咗係不斷抗爭,
亦都係成功咁保存自己嘅民族意識同真實嘅歷史。

等待暴政崩殆,捲土重來
美國當然唔會主動打
但係經濟制裁支那,到時支那做咩就真係唔知
冇一個國家可以承受到ww3所帶來嘅經濟負擔
打就係核戰 攬炒
一打仗就等於鷸蚌相爭
俾其他國家發展追過,漁人得利
何況而家已經玩到核導彈
郁啲就可以炸左個城市
萬一對面以死相搏
臨死前都要射你一支導彈
就算打得贏,代價都太大
中國有核武同ICBM, 就算係美國都唔會輕舉妄動
冇錯
打緊啦!睇你點定義ww3啫
垃圾五毛post
國家都係利己的
好多外國人都係睇完就算,就係得個知字
因為佢地都無能為力
唔係要分解海外文宣嘅力量

但係喺咁嘅時勢or anything
國家會用資源幫自己人定救香港人
選擇會係點 好清楚
問題係你見d 人民根本洗哂腦 個個都勁buy 中共
後生個班就算去到外國都係小粉紅, 大d 個d 就信政府唔驚
我相信熱戰就唔會. 而冷戰就開始左好耐. 孟咩舟事件係燃點之一 起源就係支共滲透全球.

而冷戰要點先再升溫? 我相信要到好多國家唔到有震撼而迫切既侵害, 佢地唔會有咩動作.

支共好叻將自己既醜聞同弊處不斷轉移視線同斬件. 如果你有記憶, 支共一直做既野夾埋一齊去睇, 根本就係惡勢力. 加上世界要賺支那錢支撐經濟, 要佢地真正出手唔係只係係度關注, 我覺得真係要等完美中共出錯. 因為本身已經有一班讀爛書+ 後現代主義既左膠阻攔人民同政客去直視中國霸權既問題.
其實唔一定架

依家問題唔係元氣大傷, 而係產能過剩, 同二次大戰爆發前一樣

工廠有, 工人有, 但工人唔返得工, 消費者唔出得街, 無需求無供應

相反, 真係戰爭, 其實係會扯到個需求出黎, 當年美國係靠2戰走出經濟衰退架
他們欠契機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞