【預演獨立】香港共和國成立一刻,你作為香港國民應該點樣歸化成香港籍?

287 回覆
149 Like 39 Dislike

自由平等

當自由平等旗高掛,臨時總統喺國會講堂宣布獨立既時候ㄧㄧ
你唔識呢位仁兄,甚至從直播畫面根本分唔到佢係男定女,因為現場太多人了。
總統隔離企左幾位年輕人,同旁邊既人相比,佢地唔戴口罩既面孔顯得格外突出:
隨後總統介紹佢地,佢地不知不覺已經成為你既財政大臣、民政大臣同埋軍部大統領。

呢個時候你終於放低手上工作,忽然醒起,你終於擁有一個國家!

總統宣讀獨立宣言之後,宣布戰時國歌同埋和平國歌
無奈香港共和國成立之時係戰亂時間,雖然要返工,但香港畢竟腹背受敵
物價上漲,失業上升,更甚既係香港一個彈丸之地竟然準備兩個政權既內戰
係自由國度同埋獨裁惡魔既終極之戰!

戰時國歌《願榮光歸香港》:
https://www.youtube.com/watch?v=y7yRDOLCy4Y

和平國歌《不屈進行曲》:
https://www.youtube.com/watch?v=ryqGOGig_AI

隨住第一面國旗--自由平等旗隨國歌上升,紅色抽氣扇旗徐徐下降
代表政權正式交接,戰爭期間新政府都會準備居民歸化程序
國民需要通過簡單考核先可以從「香港永久居民」轉換成「香港共和國公民」
獲得投票權等公民權
為左你既前途著想,你應該學識廣東話,同埋最少一首國歌向移民官獻唱
雖然你係「香港人」,但制度歸制度,國歌一定要識。

立國後一個月,臨時總統宣布九個月後重選國會。
民主黨表示過程欠缺諮詢,「仲慘過中國管治」
而你開始鍛鍊身體,準備加入香港共和國軍隊成為步兵
你嗰位終日玩Flight Simulator既毒男已經被軍隊羅致,喺二手 F16 戰機上面嘔到一地都係
而當年讀書好勁嗰位律師仔同學都做緊國家檢察官,處理舊朝蘇州屎

百業待興,但日子都會過去

自由平等
大力推

自由平等
正評 推文 
[行動post]524 出去行街嘅入一入嚟
https://lih.kg/2030310
推推
再推推
再再推推
超級無敵推
多謝你
準備沉
我就係要呢D
當呢個時代來臨
屬於我地既歷史先正式開始

以後我地既子孫,幾百年間
可能會有更難打既仗
可能又會再次受到極權控制
但係唔可以比佢地忘記我地既歷史

手中既選票,享受既自由
都係我地用鮮血同人命換番黎
要心態準備

要準備開拓新天新地

守住XYZ係無用

【預演獨立】香港共和國成立一刻,你作為香港國民應該點樣歸化成香港籍?
https://lih.kg/2030334
歷史唔係你睇戲,男女主角奔向夕陽就會完結
歷史從來冇大結局

冇最終既贏
冇最終既輸
冇所謂既終點

只有一代又一代人既努力。
要自強,要有想像
要開新路線去打,而唔係順住獨裁者方向去守

香港需要閃擊戰
無錯

香港獨立只會係一個起點
我地既子孫,只會一次又一次面對鄰國既挑戰

只有建立國家,建立武裝力量
先可以帶來一段又一段既安穩

準備獨立
放棄所有現有制度同假和平
香港獨立
你可以話係
無盡既甜完又苦
黑暗完又黎明,黃昏再歸於黑暗

但係就算係咁
為左甘甜果一日,為左黎明果一刻
早日到來,唔再損失人命同未來
我地都要戰鬥落去
推文
民族自強
香港獨立
同意

要保持警覺,保持清醒
鍛鍊勇氣
對抗到底

今次係好好機會
如果香港人可以培養到執政意志
香港就可以換來一時安穩
可以係二十年
可以係一百年
視乎香港人點樣把握同埋意志有幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞