公務員想講少少嘢

545 回覆
1929 Like 62 Dislike
一傾到公務員 實有d極端撚彈出嚟話「即係做狗啦」「做狗仲幫自己解脫」
連基本社會常識都無 當正一入政府就日日同班狗做friend
好肉酸 擺明玩分化
俾少少常識好唔好
非官校嘅老師校長點會係公務員

公開試單野最大獲係政治壓力
唔係具體政策執行
你教吓教育局員工可以點defend?
極端撚:鬼知你up乜春 最緊要鬧過一餐賺快感之後拍籬柚走人
push
推 唔知仲可以推到幾耐 可能好快連登都無得上
但係希望各位都要撐住
「念念不忘,必有迴響,有一口氣,點一盞燈,有燈就有人。」
咁又跟教育局個薪級表出糧?我當私校唔係,但香港津貼學校既老師同校長應該會係。
唔係具體政策執行,唔執行咁點取消?
Push
認同樓主 依家政府退休潮 而時代革命係幾十年嘅事 到時依家後生嘅公務員手足都上左位做決策 咁先係真正奪權
Pish
其實現實同理想永遠好大差別
除左呢啲under the spotlight既issues (which我承認,呢啲國家任務,微小既公務員係defend唔到)之外,其實好多其他冇人知既小事都可以靜靜雞放小小水,最重要自圓其說到
你做得呢啲位置
一定要有曬心理準備
好似D護旗手藝人 可能有啲係暗黃有捐錢
但就日日俾人屌佢係藍 紅底

你簡咗呢條路就預咗有咩結果
無話咩驚俾人批鬥 俾人屌
再者事實上你做既野係抵俾人屌
搞清楚先,我只係覺得公務員過得到自己既咪做,我個問題只係當呢d所謂國家任務壓落黎既時侯,佢地點justify自己。

樣樣野都可以係國家任務黎架,之前係一地兩檢,送中,而家一條小小既試題都可以變成國家任務,咁你仲點自圓其說?
剩係睇DQ黃之鋒單嘢就知
DQ佢一嘢就有得升
唔肯DQ就調走

DQ咗又被人鬧,唔DQ就上唔到位做所謂有利香港人嘅事
咪係囉 樓主一路避答呢個問題
只係好似錄音機咁loop 「我地唔做就會有更差既人做」
Push
人人都可以上街
但內鬼資格係少數
多一個賺一個
就算佢真係奶支都冇影響 反正呢D位都係奶支仔坐
要鼓勵多D人入去先係正路 鼓勵10隻港豬有2隻肯做鬼都係賺
感覺好天真,佢有心去做咪做囉
年輕人有夢想係好事
但事實係香港做到特首都話唔到事,咁又有咩意思呢
习曱甴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞