公務員想講少少嘢

545 回覆
1929 Like 62 Dislike

待人寬容

呢點好重要
新制公務員鬼有福利咩
你都幾無恥
當年nazi殺人,係咪可以話殺人唔該好快啲唔好要個人辛苦咁耐
Tui
睇黎樓豬應該未返過工
咪係囉,唔通海關話要拉香港眾志,你又有得揀咩
班公墓園最on9就係
擺明係幫緊港共打工,擺明係要接order做污糟野,你咪正正經經做你嘅野
成撚日就話自己被逼架,份工係咁都冇法,我都係賺錢幫手足
你做份工主要為咩心照啦,唔好吹到自己深入敵陣忍辱負重咁啦
你係轉唔到工先被逼留低咋
而家既公務員手足係戰略上千奇唔好跳出黎
一定要靜靜雞做內鬼
支共識摻沙子
我地都要
老實講 佢唔做 仲有14億人做
最起碼 佢做DIRTYJOB可以有極限度既裁量權
同埋做內鬼收風 養兵千日 到時仲可以反水
佢地仲係支共出錢養既
賺敵人錢洗落黃圈到
有咩所謂?
你想唐水滾唐魚?
支持公務員繼續做內鬼
爬得愈高愈好
就算不幸跳支共個邊都冇所謂
反正你地唔做支共就直接搵支那人黎做

希望多手足會創業
學猶太人咁做最精英既民族
將來必定有用
那怕係POPO都係咁講
多一個自己人係入面
就少一個喪心病狂毅進仔/支那仔係入面
有人唔做,做中共隻狗
反水
反水連份工都冇埋你覺得佢地會?
重點係佢地大部分係好難搵番政府以外嘅工,你覺得佢地可以偉大到做啲野影響自己生計?
賺錢使落黃圈我冇反對,係佢地成撚日俾人話兩句幫政府打工就講到自己百般委屈咁姐
佢講乜由佢UP囉
實際上有利咪得
Push
加油,有就理呀
除左狗之外政府入邊真係好多文職做d你聽都未聽過既工作
like咩學資處社會福利署批錢,稅局水務署運輸署康文署要追收錢,婚姻註冊處,生死辦事處,房署etc

今日朋友send呢條link黎,話有兩個長者番左大陸過年,但因為肺炎番唔到香港&無交租,房署爆左佢門清左佢單位,仲將個單位比左其他等緊公屋既人

https://www.facebook.com/2280372081998458/posts/2962753407093652/
姑且勿論 誰錯誰對

作為一個打工仔,如果係我能力範圍內有方法解決既,點條明路你行,盡我職責內幫你最快解決個case
喺office我話唔到事既野,例牌都要問腦細
假設腦細9答叫我彈走個客草草了事
你可以真係hea走個客 or
hea走個客再比d暗示佢建議佢點解決(1823 case/ db case/申訴專員要開file,比大腦細拆,通常企到咁硬,reply letter 又係大腦細undersign,你估佢唔溝底嫁咩?如果解決到既,大家都會真係會granted special consideration睇下點樣deal個middle way出黎)

係呀番工海量好多野做好痛苦呀
但係 活著呢樣野本身已經好痛苦
唔好因為你一時之便 就令人覺得痛苦

(申利,新仔,接受唔到old seafood 文化,天人交戰緊過bra之前re唔resign好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞