公務員想講少少嘢

545 回覆
1929 Like 62 Dislike
(照舊,代人出po)

大家好,我未來係獨裁者的爪牙。

我想用自己身份作出2個呼求。

第一,用自己的能力,抵抗獨裁者的命令。
遇到鎮壓的政令,部分人直覺話唔好做,辭職,走人。
當然,dirty work總有人會負責,於是實有奶鞋底博上位的人毛遂自薦,勢要用最下流的方式鎮壓。
所以,concern係「how」而不是Yes or No

舉例,你做食環被人叫去搞黃店,你可以揀釘佢牌或者罰佢錢。
你會點揀?

揀一個對手足最寬容的方法。
未來的統治者必定搞批鬥,搞封殺
政權最想搞白色恐怖,
正謂道a functional police state need no police
恐懼和封殺是政府最大的武器。
大家要用儘自己能力保存民間反抗力量,
即使你唔係公務員,
只要你在崗位上,待人寬容
就係對抗政權搞批鬥的最大武器。

當然,要畫一條死線比自己,
時刻反省,
唔好最後變成一個獨裁者,
迷失自我。

第二,各自爬山,等待政權土崩瓦解的一日。
台灣韓國波蘭捷克民主化,全部都等了四十年。要相信自己的力量,更要相信黎明的來臨。未來有的牢獄之災,切勿被無力感打跨。監獄可以囚禁你嘅肉體,但不能夠囚禁你嘅意志。

當年我讀大學,波蘭倒台係因為統治者與工會談判,開放黨禁。

有一日,
會有手足爬到高位,
我們會控制到政權,
如果你都係手足,
要有心理準備和共產黨鬥長命,
充實自己的文化素養
鍛鍊身體

現刻的你就算失業失學
但每個人都努力儘做
總有一日,
會建立自己的政府。

相信自己
光復香港
時代革命

有道理就要推上熱門
推去FB IG WhatsApp
我要每個香港人都睇到
要推

唔好只睇唔推
自動入黨
入黨咁易?

要成份好

即係幾代都係
交黨費就得啦
馬會都一球起跳
返工不了
[文長慎入]中共已經「哂冷」,香港人選擇下注還是下跪?
https://lih.kg/2029861
再沒有不了

返工都要帶良心
求其一條公務員MPF 應該夠
退休金

推己及人
欣賞你
黃店無做錯 你仲老屈佢
你過唔過得到自己良心
公務員為錢屈手足
斯坦直播:聊香港
https://youtu.be/1qPb4Yzr17s
遲下一定屈

但唔好屈死

做下樣

比手足條生路
要諗咁多我當初就唔做公墓員啦,有手尾跟到時炒埋我份長糧咪仆街
香港地係咁㗎啦,好出奇啊?打份工姐
舉例,你做食環被人叫去搞黃店,你可以揀釘佢牌或者罰佢錢。
less evil is still an evil, come on.

只要你在崗位上,待人寬容,
you are not allowed, you are just an executioner.

會有手足爬到高位,
lol, no dirty work no promotion.
so stop your bullshit, be a puppet or resign.
打份工 hea做

大把人係咁

只係想大家對手足寬容下

冇論咩崗位
到你罰黃店錢一樣俾人批鬥到死
邊個知你喺釘牌同罰錢之間做咗選擇?
冇人可憐你
dirty work唔做

下一個仲dirty

hea做已經足夠

做少下陰質野

自己良心過到
問題係你邊有得選擇?
等於你上戰場打仗,你對唔住良心揸流灘,知唔知後面有憲兵隊?

下一個仲dirty
姐係本身你係fungible,你叫寫呢篇野個個人上黎論,等我屌撚化佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞