美股認真討論區 CCCLVIII

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
唔該龍巴
第3點唔明嘅係
我可以用80沽100股dis 但係我本身都無100股dis
咁其實係點運作
有少少錢建議buy 書睇下 (wsb都好有用
我自己睇左歐陽一心灰色個本 有實戰技巧 唔難明

其他沒睇過有沒巴打介紹多d 實戰技巧既option 書
明白巴打
我會再睇下先
因為我知short put係可以輸無限
第3點我都唔係好清楚係唔係
put 食profit 一定走
short put輸到個股價變0 都唔算係無限
short call就真係無限 無人知個頂係邊 但你有貨係度SC 就最多係止賺
但係到時坐火箭升上去你會想一巴打死自己
好 我再睇睇先
唔知牛牛,但正常premium係show per share
但係美股option一張係一百股
例如TSLA put如果價格110,實價會係110*100=11000鎂
到期日插多過110先會賺
所以做long,通常就算插3%,第二日回返1%呢度啲人就個個跳樓就係咁解
好未日同deep otm先會要jump ?
如果唔係最多都係沒少少

比如我上星期近價carr@20call 6/19
18.5時用0.4 buy

升到19.8 係1.2
落番19係0.7
+200%變+75% 梗係要跳樓啦
呢度淨係玩即日spy option
最常jump既例子係縮窩+行錯方向
前一日仲+200%可以跳到-80%
例如無限QE 前一日入put既人
溝啦
牛牛明明有寫明一張=100股
新手唔係問題 但係咁都可以睇漏既話 睇咩書都死

有我陪你
V唔怪得咁囂張
我明一張係100股 不過我係無諗過一張put option咁貴咋
咁其實窮人想put高價股不如真係等佢跌左再撈
首先要肯跌
同港樓一樣道理
sor我係垃圾

btw 建議可以股票建立到自己system
可以穩定win錢先試option

我個人覺得其實margin day trade win rate 同overall profitabilty更高 (唔介意辛苦手動操作既話, 打code另計)
spread 咪得
唔洗單張 但牛牛沒呢個function
你搵果D咁大粒 CALL PUT都貴到喊啦
聽日隨時gap up 3000+
Thanks all
掉返轉如果我買call
到期日升得高過我目標
我就可以用目標價接貨 再即刻賣都會賺到個差額?

掉返轉如果到時我唔夠錢接批貨咁係點計
你用目標價接貨 但下一個交易日向下裂口就
唔夠錢你間野應該會幫你平倉
既然貴就土金put賺下錢
邊有on9 仔買Long call等到期接貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞