美股認真討論區 CCCLVIII

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
Shake哂hand,聽日萬升
嚇下淡友
唔聽好巴講,抵佢輸過百億
期貨今日千升 引聽日萬升 再千跌
今日撚淡友 聽日再撚好友 All planned
可能係佢d有錢佬fd
師父明白了
佢有錢輸又吹佢唔漲 佢分小小比我已經可以退休
呢啲情況
你要推介隻仲妖嘅俾佢

【武漢肺炎】日本全面解除緊急狀態 日媒:政府將推新一輪刺激措施
https://lih.kg/2034629

點睇
爆升定爆插
叫佢跟連指買
岩岩剔出連指
我開定老鼠倉
想put 香港地產同銀行好想美國制裁香港
把撚囉,訓醒可能跌返落黎
個市壞左,好悶
儲氣黎個2000升
踢出連指就會爆升
制裁美市跌到12000點
直插幻二
Sorry又想問個新手問題
如果我睇衰一隻股 兩個月後會跌咁應該係買long put
E.g.
DIS現價 100 我覺得佢8月跌到80
我就買張put option 8月到期 $80
咁如果dis keep住跌 我張option價錢就會升 到期前我可以賣左張option賺差價(我買入個價錢)?

第二如果佢到期個日係80即係我無賺蝕?

第三如果佢到期日係75咁先
我係要接貨定係點
上網睇完都真係唔明
1. 係,不過跌得唔夠快會豬
2. 80P到期80= 0,豬哂premium
3. 到期75 ,value = (80-75)*100=50),premium少過500就賺
Ps. DIS係美女滙豐,on9先會put
1) 沒錯, 到期前可以賣, 但價錢幾多要睇點跌(因為有iv 呀時間值呀個d). 可以高/低過你buy option 既價

2) 錯, 因為等如strike price 張野係零value 你會沒左你buy option 既價錢

3) 到期日係75 你可以選擇用5蚊賣走張野/用80蚊沽返100個dis
option除左睇價 仲有幾個factor 上網有option calculator自己禁下
long put到期就算到80 你未都到個break-even都唔一定嬴
你不如搞清楚long 定 short要接貨先
唔該巴打
即係要睇埋時間 iv 就算股價跌都唔等於張option 價值升
到期等價/高過個價都係輸期權金
到期低過就會賺
我舉個例子咋
想問埋牛牛期權個到show嘅價係美金? nflx, fb, tsla呢啲想put原來都好貴 仲貴過買1股正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞