美股認真討論區 CCCLVIII

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
會fatfat
但我估要consolidate 先 之前31.7 overrun左 多謝海巴俾number
https://search.books.com.tw/search/query/key/Steve+Nison/adv_author/1/
睇左幾本佢既書 我睇英文版 Japanese candle 個幾本一定要睇

仲有
短線交易大師
期貨交易技術分析
期貨市場技術分析
都幾好 呢幾本快睇左

btw拉線最大問題係唔夠準 期貨人地做係準到 1-3個點 用拉根本沒可能準到呢個位

明左期貨市場抄股票易好多
但期貨留俾勁人玩 我比較鐘意打低lv 怪
Long put左pdd 張5月29到期
有少少驚 唯一一隻中概股仲企緊響度 再加埋做假數
巴打 點睇隻pdd
唔識睇我沒留意
50同60 都係buy point
我個人唔buy突破同破頂
剩係buy突破回撤

如果你有貨@60就hold 止損係MA20之下
巴打5月29呢期開左未?
咩時候做下一期sc好
我longput緊佢 佢好似係咁升 不斷彈上去
67果陣開咗lp
屌 一樣 68左右long put 左 5月29到期
cathie wood 個 weekly talk 話 stock market 個 volume 大左咁多好大機會係因為d sport 停晒 d賭仔黎晒股市

如果你係尾市put 都仲係50/50既 我會建議hold 但一突破上70就走
呢個位佢好牛 如果你尋日中段開put 就算跌番你張put 都摩走左少少

BABA比較易put d 但尋日已經落support位 再put落去都沒意義 要等MA20/MA50打一打先知出咩方向
開左612
英文有一半都唔明佢講咩
想供佢個health care
ARKG? 日日破頂
未入,講出黎希望大家燈佢落黎
貨幣貶值既話指數有機會係倒升
詳情請參考委內瑞拉IBC Index
銀行仆街先
去到嗰種惡性通貨膨脹
生產已經冇意義
貨幣是人類進步的要素

儘管世人對「鄙鄙錢」的成見根深柢固,錢卻是進步的根源。套句布倫諾夫斯 基的話, 貨幣的誕生是人類進步的要素。金融創新不是吸血鬼的傑作,只想榨乾負債家庭的血,或將孤兒寡婦的積蓄當作賭注,反而是人類從苟延殘喘地賴活著,提升到今天眾人所知的物質繁榮高峰不可或缺的因 素。從古巴比倫到今日的香港,文明能夠崛起,借貸制度的演進與技術的創新同等重要。義大利文藝復興的燦爛光華,建立在銀行與債券市場所提供的物質基礎上。 企業金融則是荷蘭與大英帝國不可缺少的 基石,如同20世紀美國的成就跟保險、 抵押貸款金融和消費信貸的進展脫不了關 係。或許,一場金融危機也預示美國全球龍頭的地位式微。

啱啱睇書睇到
香港本來係繁榮象徵
之後嘅書可能係衰落嘅地方
佢D ARK 系列真係好勁
我都有佢隻ARKW
買佢好過自己揸正股炒,係無期權用
call put都有
仲有冇淡友strong hold過weekend
利申hold到就崩潰
夠唔夠連指勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞