其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 506 Dislike
係你令佢係呀哥面前無面
上面個有意識選擇
係咪姐係樓主冇講清楚要攞咩?
同埋你ex應該係咩都要講得好清楚先會做岩

而加樓主係不停踩佢個ex
希望大家認同佢 佢就死都唔肯認錯
仲係咁話同現任好好 死都要令人覺得佢做人冇問題
祝你同你現任白頭到老 唔好出黎害人
我諗你都好冇面比人感覺應該好閪格
唔知點解樓主令我picture起林奠
佢ex拎錯嘢係錯 但樓主其實自己都有錯
點解剩係一味企係自己個立場諗
而唔調返轉嚟諗 樓主所謂嘅調返轉
係調轉落另一個情景which is男友係呀媽面前話佢
而唔係代入返佢男友係自己呀哥同哥女友面前俾樓主落咗面
其實樓主個諗法完全唔make sense
結論係樓主太自我中心 覺得自己啱哂
樓主男友都講到明佢唔鍾意咁仲係要問同迫人認錯
再係咁忽略人感受 睇怕你哋好快會分手
自膠咗 加返係前男友
咪on9啦
幾醒既人都會做錯嘢啦
佢係知點解帶錯就唔會帶錯啦
話你西仲死口唔認
好煩 拎錯咪拎錯
你問多次唔會即刻變番啱
其實你係咪弱智?
估計成個故事係咁:

Ex阿哥阿嫂難得約ex同樓主食飯加下場
樓主第二日有野要做,而且因為呢件事要做啲準備,於是話唔去下場
Ex認為樓主一定要去
樓主唔係咁想去,最後開條件話幫佢準備好啲野佢就去
果樣野係ex心目中應該唔係咁重要,但係樓主覺得好重要(可能係禮物/裝飾/衣著等等外在野),所以ex果下態度唔係幾好,心諗為左咁少事唔去我個家庭聚會
到食飯果日ex真係唔小心拎錯,但係件代替品勉強仲用到,樓主好嬲加上本身唔識做人,即刻當住阿哥阿嫂面質問個ex

樓主過左好耐唔知點解今日突然諗返呢件事,可能係同friend講開有類似經歷,於是上連登搵人認同

我認為樓主唔係100%錯哂,果下你嬲我會體諒,因為件事對你好重要同埋你有預先同個ex講明,但係你咁記仇過左咁耐都要post上黎,同埋你好似覺得自己一啲錯都無,證明你性格應該真係有啲閪
錯都錯咗。你想點?
同我呀媽一撚樣
話說收租間屋要裝修 呀媽俾左老豆搞
老豆少少闊佬懶理咁俾裝修佬用左貴料 前後多左十萬
呀媽問佢到底個裝修佬有無經老豆同意轉料
老豆第一下無出聲我就知佢無問
但呀媽完全睇唔出 係咁追問有定無 點解會咁
最後老豆發脾氣大叫一聲:屌而家無錢俾咩就入左房

俾你問到答案係有又點 無又點 唔通起過哂佢轉番咩 最多下次咪唔用佢
我係樓主嗰類人 真係純粹想知佢點解會拎錯 係咪記錯定好趕咁拎錯 我都想知細節 個人係幾煩 不過睇完啲留言這原來咁係落人面
帶錯野咁小事唔洗打爛沙盤問到篤既, 做人輕鬆寬容d自己同身邊既人都無咁辛苦。

問可以問嘅, 要答你都會直接答你, 問一次就冇嘢, 問兩次就長氣,問到第三次就煩啦。你每個問題問一次就停, 答就答唔答就算,相信你會發現身邊d人對你態度會愈來愈好,當然重要事就另計
知道點解拎錯就唔會拎錯啦戇撚尻
唔係唔俾問
都睇場合啦大佬
如果件事完左私底下單對單咁一定唔會發老爛
仲覺得你尊重佢添
係其他人面前咪會有咁既感覺囉
好多時做野講野都好睇時機
我係樓主嗰類人 真係純粹想知佢點解會拎錯 係咪記錯定好趕咁拎錯 我都想知細節 個人係幾煩 不過睇完啲留言這原來咁係落人面
唔係唔俾問
都睇場合啦大佬
如果件事完左私底下單對單咁一定唔會發老爛
仲覺得你尊重佢添

係其他人面前咪會有咁既感覺囉
好多時做野講野都好睇時機

ok 明左
你做錯野,你都唔會想比老闆響個客面前或都全公司同事面前係咁chur你掛,真係唔覺得醜咩
再者,樓主之後啲留言,根本認定左佢ex態度唔好,做事不負責任,多過話咩求知欲想了解個原因,博大家認同佢一齊屌佢個ex有問題,點知反而比人覺得佢唔識睇場合做人
唔好污辱香港女仔thanks

邊個問題你知我知單眼佬都知哈哈哈哈
個個都屌樓主
其實我又覺得樓主你提左佢咁多次,
帶錯野,
屌佢或者問佢做乜鳩帶錯左都唔係問題

不過錯就錯在個時機
你問左一兩次佢唔想答你
你就應該知趣收聲

你喺人地屋企人度係咁chur著人
唔係落緊男朋友面 係落緊你自己
人地眼中你就會似個潑婦 西女人
咁你男朋友緊係覺得醜怪
所以唔好好咁執著啦
顧人面子咪唔會當面恥笑囉
諗到都唔覺意笑左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞