其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 506 Dislike
睇字都覺得佢好撚煩
重要覺得自己好有道理 完全無錯
樓主死都要拗返生堅持自己無錯咪就係面子
樓主為左件陳年舊事開po想得到認同
點知俾大家話返轉頭
然後用一堆廢話堅持自己無錯 係ex問題
樓主先係最要面子嗰個
我老細又係呢d咁既人
真係想打柒佢
咪答左你
呢d 咁既傻西真係世界第一
樓主有阿氏保加症
真 帶得女朋友一齊出黎 實幾好感情

條仔一定俾呀哥指住個頭係咁repeat 點解會帶錯 黎取笑
咁小事都要問兩次
唔係有無面嘅問題 佢都話咗唔小心 男人大頭蝦唔小心拎錯有咩咁出奇
佢女朋友都出嚟打圓場你就唔好問多一次啦
公主病?
港女代表
面子 來自於個人自卑而產生既保護情緒機制
想知再問
樓主根本就係睇佢ex嘅態度唔順眼,想當面屌佢個ex,但又扮到懶係性討論咩面子問題 明明先入為主,但又唔同我地講,就係想博大家認同,話佢個ex有問題
一個人想要面係一個好正常嘅事,條界線人人都唔同,可能樓主真係覺得自己同男朋友響屋企人面前噪交都無乜所謂
呢個世界就係有d人做事完全不顧面子,攪到其他人

0 : 204
0 : 63
0 : 33
.
.
.

你不如講下咩情況下會拎錯野?
人地jer住咁問你「點!解!你!會!拎!錯!架!」你又會點解釋?
根本你係自我中心既人
遲下問會死架?
陣間呢d野講多幾句你地就嘈交
陣間佢阿哥同嫂唔尷尬?
點解而家女人可以諗野咁表面
你都係純粹想鬧你ex姐 講咩問原因呢d廢話
反正唔錯都錯左
唔該咪撚再發顛講咩出廣告同國際社會告別
https://lih.kg/2030639
其實唔係樣樣野都有得解釋,況且佢都已經解釋咗,你仲想點?
帶錯左可以有咩原因?
佢自己都唔會知點解帶錯嫁啦
佢以為係就拎嫁啦,事後先知帶錯。咁有咩原因可言。三個字大頭蝦囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞