其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 496 Dislike
咁都知佢弱智,仲問乜鳩野真正原因咪就係弱智
入黎見倒咁一致0正皮同百尻幾個負評
唔爭氣咁笑左
唔關男定女 面唔面子事架wo
正常人做錯野 都唔想其他人係咁提架啦

換轉係你自己 你老闆要你比份文件佢 你比錯左第2份
你都係sorry呀老闆 攞錯左添 就想完左件事

你老闆如果呢個時候 死chur住問你 點解你會攞錯?你做乜野會攞錯先?咩影響到你攞錯先?

你個感受係點?
其實睇曬前因後果,你同ex本身已經有磨擦既存在。再加上「拎野」呢件事,令到磨擦升溫,繼而你先咁介意佢用面子做藉口。
成件事如果角色掉轉,你現任拎錯野比你既話,我諗你應該唔會咁大反應。
但按照返你一開頭ge topic黎講,其實男女都要需要面子,另一個講法就係唔會令到氣氛尷尬。
打個比喻:每個細路既童年陰影都係黎自由呀媽當住成班親戚面前話你,咁個氣氛咪尷尬囉,咪無面囉
不過樓主呢種打到沙盤問到篤既性格,我諗咩種族既男人都唔係好接受到,咁你都搵到真愛,真係要好好把握呀
得覺得你Ex可以係廢/蠢
而你係戇鳩

遲d連肚痛急屎去廁所都要好冷靜問點解明知出街唔食野小心d
拎錯咪錯lor 我夠唔明點解死都要問啦
有撚得解咩
樓主係咪由細到大都係咁?
話唔定你有輕度自閉

姐係唔識分場合講野 唔識理人感受
多d換位思考囉
如果你做錯野 你會期望人地點樣對你 又或者你思考下你身處你男友個位 面對你自己講既野 會係咩感受
你講得岩呀
真係本身已經有磨擦 令我本身已經好唔認同亦唔理解佢嘅行為
如果變做現任 我同樣問點解
佢應該會俾到個合理嘅解釋我
我會用嗲d 既語氣講幾句就完咗 無事發生
你係假設性啫,當真係誅你咁問就唔係咁講
攞錯咪攞錯囉!死要面嗰個先係你
點解樓主咁撚7煩,如果你依家有仔希望你同條仔白頭到老 ,如果冇既話你唔好出黎害人,見到都頂唔撚順,閪女人就係閪女人
唔好用你嘅求知欲拎嚟做冇禮貌嘅借口
睇下你既正評再睇下你留言...
咁多位巴絲留言都冇令你反省。。
其實佢都講得好白,只係覺得佢ex on9想串9佢ex啫
然後再喺度開po搵認同
不過佢講得太多唔關事嘅嘢
其實件事都過左咁多年啦
我都係突然諗返起諗唔通
先黎開po睇吓唔同既觀點姐
無啦啦同網友不記名咁串人咩

不過我從大家既留言都了解到我ex既心態
感謝大家熱烈回應
大家指責我既留言我睇哂
我會留意 盡量避免日後再發生影響

此post已完
咁咪冇心裝載
我係女人都覺得尷尬同落你ex面
本來就唔應該呢啲咁嘅嘢都chur住問
你要問點解一定要當住佢啊哥面問?
佢啊哥同女朋友打圓場嗰下你都應該識睇面色喇下話
先唔講你係個咁嘅timing話你男友破壞個聚會氣氛
樓主好似唔識睇人面色做人
尊嚴同自尊係人都有
就算係咪係親人面前都好
冇人鍾意將自己嘅缺點暴露出嚟
他日如果你男友係你屋企人/朋友面前問你點解唔識睇人面色做人on99
我唔信樓主會覺得冇咩
基本係冇得醫既
不過如果真係有咁就冇計啦
起碼你自己明咩事

如果唔係咁就要多啲諗下人感受
唔係話如果我係咁我覺得冇野 點點點
咁要佢承認自己係弱智呢下又真係幾尷尬既
樓主就係自尊比任何人都高
先到呢刻都唔肯認柒咗
左R右R啲借口 話點都係ex錯先
同樓主拍拖一定激撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞