其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 506 Dislike
男人會將伴侶都視為佢面子既一部份
但我見佢講到唔包帶岩
好似唔情願做咁 又無信心帶岩
我都尊重佢提出左叫佢唔洗帶
我唔係逼佢帶架喎
我又一個問號咁樣叫老奉
既然我講左唔洗 佢都話帶 咁我就當佢真係應承帶啦

因為我自己做野真係小心 比較少犯錯
有d留言話有冇試過細個俾老師jer住
我真係無經歷過
所以我當時理解唔到佢
認真,樓主要做下亞氏保加症test,唔係你第時人際關係處理實撞板
明白 真係人夾人
我同現任男朋友相處好順暢 好自在 唔會出現咁多唔理解既野
佢性格同ex相反
做野好合理
同ex既磨擦 完全無出現過響現任度
你講得岩 ex就係比較蠢 (或者話平庸啦)同粗心大意嘅人
夾唔到所以分左手

岩 我當時都成日信唔過佢 覺得佢唔可靠
做正經野都唔放心交俾佢
佢都會主動交俾我負責做
你ff條仔點諗個段又over左 有求於人係柒 但未至於要比人撚到話唔包岩嫁喎 係人聽到都唔舒服 依家求條仔 唔係求仇人
唔係話老奉 但求人唔等於必然要無哂尊嚴
你話特登帶錯仲on9 情侶之間有需要互相報復咩

利申:樓豬好西唔會幫佢
你同佢一齊 就係一個整體
你失禮就係佢失禮
老師:點解唔帶功課
學生:漏咗喺屋企
老師:點解漏咗喺屋企
學生:因為真係漏咗
老師:點解會漏咗! 點解
呢個po睇曬每個留言真心係學到好多野
情侶關係、人際關係、執著同相處方式
其實幾難得

不過樓主第時千祈唔好做人上司
一定係嗰啲又麻煩又chur嘅上司,咩細微位都係咁執嗰啲

係呀你可能係啱,不過性格真係好難頂,未必人人鍾意同你相處
既然你現任同你相處得舒服,都係一件難得嘅事,唔好咁易放手
你下面三個問題要解釋有啲長, 唔想疲勞轟炸各位讀者嘅雙眼,你有興趣可以tg我。 簡單啲嚟講未必係對錯嘅問題即唔係要消化嗰一刻嘅情緒咁簡單 https://t.me/eternal_aurora813
唔小心拎錯咪拎錯囉
你老母生得你樣衰原因咪老豆老母dna注定囉
揾日你條褲爆軚使唔使追九條街問你做咩爆軚呀
我都想學下野喎
多謝你呀
我夜啲tg你
咪就係,擺明係條氣唔順,想條仔扮死狗道歉,之後仲要用咩「想知到真正原因」「覺得佢態度輕浮」黎包裝自已嘅行為,都話撚左一時大意拎錯左,仲chur住問點解會錯
唔係果啲控制唔到既事件喎
係有意識既選擇
即係例如:(假設)
阿爸而家要飲啤酒 想用杯飲
叫:喂阿仔!幫我入廚房拎隻杯黎丫
假設有唔同size既杯係度啦
然後阿仔隨手拎隻只能裝一啖酒既清酒杯出嚟
咁阿爸問:下?點解你拎隻咁細既杯出嚟?

個情況類似咁

樓主你係咪讀中大?
唔係果啲控制唔到既事件喎
係有意識既選擇
即係例如:(假設)
阿爸而家要飲啤酒 想用杯飲
叫:喂阿仔!幫我入廚房拎隻杯黎丫
假設有唔同size既杯係度啦
然後阿仔隨手拎隻只能裝一啖酒既清酒杯出嚟
咁阿爸問:下?點解你拎隻咁細既杯出嚟?

個情況類似咁

咁即係唔關男人要面子事啦
咁樣係佢自己個人責任感太低
同埋個人可能智力偏低
你理清佢做錯野嘅原因先啦

你睇我淨係睇頭post同標題就屌到你七彩
而家有d唔好意思
暗地裏恥笑你撚知咩
我都幾肯定你ex屋企人有時會扮你啲語氣笑鳩你ex

ex唔記得咗做某一件事
ex屋企人:
點解嘅?點解冇帶嘅?點解嘅?點解嘅?點解嘅?可唔可以同我講個原因?點解嘅?點解嘅?
點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?點解(好冷靜)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞