其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 506 Dislike
唔熟起碼唔敢成日提起
熟就日日笑鳩你
新觀點
冇諗過呢句野原來有咁嘅解讀方式
睇完
明明樓主你就係嬲得濟特登落你ex面

又做咩開post問 點樣做可以唔落佢面
我真心想知點解
因為唔想第日又發生同類事件
如果知道原因就可以試吓避免
可能佢唔係覺得帶錯野無面
而家你既行為令佢無面呢
話時話佢點成為左你既ex
樓主對於無形嘅毫無感覺
對婚姻承諾都會一樣當係廢話
輕浮係我本身覺得
要面係佢事後同我講 佢不滿係因為我令佢無面
所以我先上黎問點解 嘗試理解佢
希望日後我唔再發生類似情況
唔係兜
睇樓主段嘢就諗起我個朋友 都係一樣咁煩
問嘢問到天涯海角都唔肯放過人
帶錯嘢已經係事實 唔明點解你要係其他人面前一直追問
睇完後面話係因為覺得佢態度輕浮
又話前一日已經提醒佢要點
其實都已經唔關你個post topic事
老實講樓主你呢種性格都係靠自己好啲
因為人地一做錯啲咩你都會係jer住人地唔放個啲
既然係咁不如放過其他人
年輕人
我都曾經好似你咁執着,人地講乜我記得好清楚,做到足,又expect人地都係會做同樣既野。
但係當你識得多左人,你會發現呢個世界充滿蠢人同粗心大意既人,又或者佢個心唔係放係你執着既野上面。可能你係岩,但又可能後來諗番其實係無所謂,做到咪得,點解一定要用你個腦諗既方法去做。

佢當下答唔到你點解 (e.g. 聽錯/睇錯/拎錯),就即係粗心,或者你既指示根本唔夠清楚,無得解,就係誤會
又或者你本來就唔應該依賴佢幫你做,每個人都忙,都有自己本來要關心既野,尤其出左來做野
其實我都認同面子係一樣無意義同無謂嘅執著

不過我唔會好似你咁唔識睇人眉頭眼額

無關痛癢嘅小事咪俾下面人威下
睇完你段野我都有感悟
希望樓主唔好再執著
唔係叫你唔追究
係你唔識去理人感受姐
返到去兩個人 話知你叫佢跪地認錯

乜都問點解 其實有d野係無得解
點解攞錯 無得解嫁
佢知點解 咁一開始就唔會攞錯

點解覺得無面 無得解嫁
唔鐘意就係唔鐘意嫁啦

唔係所有野都有實際原因
我都有心做野架
但有時唔小心記錯左做錯左就做錯左架啦
邊有咁多解釋姐
你唔比落台階人
又要打爛沙盆璺到㞘
你比我我都真係唔知點答你
今次都唔係比唔比佢ex威
純粹係待人處事嘅問題
你就咁埋怨都仲好 起碼好過質問
你發完勞騷就冇事
質問比你問到口啞啞都唔知點好

你會話埋怨都係幫唔到你搵出個原因
但搵出原因唔一定要當面加上有當事人以外嘅人係度質問
男女關係唔係得啱同錯,有時做既野要顧對方感受,你道理上贏左,但不斷追擊佢,佢點會好過,就算佢今次記住左個錯,咪到你下次一有錯,佢就chur返你,你覺得咁樣既關係係好事咩
粗心係真係冇得解
分左手仲要拎返人出黎屌
咁講啦,先唔講你或佢有冇做錯,淨係聽樓主片面之詞確定唔到你地語氣同態度,又唔知佢到底幫你拎嗰件嘢係乜
但如果再有咁嘅情況咪試下下次私底下先問返佢,咁就唔會落佢面啦,佢又無藉口話你落佢面然後迴避解釋
//佢就類似答 無留意 唔緊要啦用住先 果d想hea過既說話//
//因為無左果樣野我會有啲麻煩 咁我就話我照出席呢個聚會 但就join唔到下場//

綜合兩段, 樓主要ex帶既就係M巾!
因為無得換, 所以無帶M巾就join唔到下場
但樓主ex又話叫佢用住先, 即係可能帶錯左牌子!!!
而樓主ex又咁唔情願, 一定係M巾黎!!!
老老實實,我覺得唔係面子問題,係禮貌同識唔識分輕重嘅問題
就算周圍冇人,得樓主同佢條仔兩個人
樓主再咁樣質問法,佢實唔會冇面㗎,都冇人
但件事會有好到咩?佢男朋友又會好受啲?我又唔覺
有人喺隔離就會冇面,冇人就明顯會鬧大交
當我自己唔要面子
損失果個係我 係我無面
佢無損失面子 咁佢介意既位係咩啊?
我睇左你地意見一致既留言
都感受唔到點解俾人話兩句就係「出醜」
仲要係屋企人面前
(佢同屋企關係幾close, 我估咁親密唔會恥笑?正如我好朋友都唔會恥笑我)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞