其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 496 Dislike
面子係false theory
通常出現喺支那野蠻習俗入面
唔好話係ex
普通朋友你會唔會俾佢咁落唔到面?
明白你覺得ex要好著緊你
事事都要好上心
但係人都會做錯嘢
ex已經柒咗
你仲問多次
私底下就話啫
你一日唔諗通 一日都好難嫁得出
當住自己D姨媽姑姐親戚朋友面質問點解會拎錯野

點解你會拎錯左?
點解你會拎錯左?
點解你會拎錯左?
(下省N次)

人要面 樹要皮
拎錯左就係拎錯左 咩叫有心都唔會拎錯
唔通特登拎錯咩
係咪嚴重到一定要當時當刻就要解釋點解拎錯
你係人地面前質問佢
姐係話俾佢阿哥阿嫂聽 你男友食唔住你
有咩事後鎖埋門自己拆掂佢啦
點解你會拎錯野
有乜野原因令你拎錯野
你覺得你可以點改善呢個問題
我問緊你點解你會拎錯野
點解你答唔到我呢個問題
點解你要迴避我呢個問題
點解你唔答我
點解你拎唔岩野
點解我同你講左要拎乜, 你都可以拎錯野
俾個理由我, 點解你會拎錯左
........................................

係呀所以我而家踏出第一步
要請教大家點醒
如果你有興趣知多啲嘅,可以再答你。 未必個個人都會 咁喺自己人面前放鬆。你一樣嘢冇錯, 但同時亦冇對錯 。今日你可以喺你自己人面前放鬆,咁當你男朋友唔係嘅時候。咁如果你下次無論你語氣幾好,只要喺自己人面前追究佢嘅過失嘅時候, 佢都會覺得尷尬冇面。

其實佢尷尬個原因係點或者我估你未必應該上嚟問。個人愚見,建議你可以親自再同佢傾下。 始終佢本人先最可以 解釋到佢點諗,就算今日退一步當畀你喺度搵到十個八個可以解釋到嘅講法,唔代表件事就係咁樣發生。 你同佢傾完有答案之後再協商下次點做。
想像到樓主個西語氣
女:點解你會拎錯左?
男: (尷尬咁望住阿哥阿嫂)
女: 點解你會拎錯左? 做咩唔出聲?
男: 唔緊要啦 用住先啦
女: 唔係依個問題 係你有冇心裝載 點解你會拎錯?
阿哥阿嫂: 唔緊要啦
因為你不斷問 就等於不斷強調佢做錯左
如果佢係因為衰on9先做錯 你就變相不斷強調佢on9左
另外 大把人係對住屋企人都係會顧面子 原因人人唔同
同埋字裡行間feel到你都幾自我中心
剩係識用自己果套去諗
人地果套同你唔同 你唔係遷就 唔係體諒 而係不斷質疑
真心建議你改下
又唔係上飛機唔記得帶passport
定係上左飛機發現手機都冇帶到
小小事逼到人咁盡
帶錯咪帶錯loh
需要原因咩
你返學唔記得帶功課個老師問你點解你會答得出咩
仲要jer 住jer 住咁
係人都覺得煩啦
你一係連基本禮貌都唔識
一係就係有亞氏保加/自閉
唔係乜都有原因架
就好似我問點解1+1=2
又或者我問點解你個人咁撚閪咁
冇原因架
屌睇撚到燥
咁樣回答樓主問題。或者我上面咁樣詳細答你,但目前為止你係揀啲最簡單嘅去選擇性回覆,咁咪係面子囉。 如果今日你自己答嘢都避重就輕,但你就要求你男朋友......
文字上 你開post個主題感覺就係想搵人認同你 搵人撐你,以家大家話你差 你就話想學野,如果想學野你一開始篇文就唔係咁樣用字,文字上 你依家感覺係比人虛偽

非引戰
你係咪低能,唔識睇人眉頭眼額,得閒去醫院驗智商
True
係網上被人話下已經迴避
仲話如果被男友係家人面前話唔會覺得冇面
樓主係咪未試過中小學唔記得帶功課之後俾個老師係咁煩
仲有啲路人望著
仲有啲路人望著
重點係chur
應該無一男人接受到chur
老師: (好冷靜) 點解唔交? 點解唔交? 點解唔交?
可能佢真係唔小心囉
帶錯左乜其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞