其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 506 Dislike
佢拎錯左 當下已經唔好意思
你再問佢 佢根本唔知點解
如果佢知道 點會拎錯

問黎on99
樓主可唔可以講下你問點解帶錯果陣你心入面期待乜野答案
可唔可以舉實例
事關我個ex都好鐘意問埋一啲無謂嘅點解
果陣r爆頭都唔知答佢咩好
想事後檢討一下
通常遇到呢啲情況我直接答特登架,吹咩 \/
因為佢係佢女朋友或者你同你ex面前都無勇氣做返佢自己,完。
唔知仲以為你男朋友係鄧小強定林奠,要係咁jer住追問佢721 831
Sheldon
幾百條友屌鳩佢都重覺得自己無錯
自我中心得幾緊要
呢種人好撚難頂
佢會答你佢冇試過做錯
睇得好通透
樓主先係最撚要面嗰個
知道帶錯就唔會帶錯啦
問問問
煩膠黎
我有時都會唔明「點解咁簡單嘅野都會做錯」「冇可能會做錯」所以唔明,會想知點解。但其實你諗真啲,有時就係冇得解,嗰下你咁問,佢除咗死狗認弱智仔都冇其他答案。因為你唔理解點解會拎錯,背後已有幾分覺得佢蠢嘅意思,佢提出咩解釋你都有可以會追問落去。尤其你講到咩你想知點解係希望下次唔好發生。成件事就好似呀媽教仔、老師訓話咁款到時一定唔係佢講完點解,你:「哦」就完。重點係有其他人喺隔籬,其實冇人會想睇你地喺佢地面前講呢啲,哪怕你再心平氣和,佢地都會尷尬。佢地尷尬,你條仔自然都尷尬。

而你係咁話唔明唔明唔明,其實顯示出你毫無同理心。有啲野你真係唔需要知點解
正如我地問樓主 點解你咁on9? 你答我?

佢都答唔出
咁樓主係咪重視面子?
我係特登帶錯。你吹咩?
無錯
道理岩都要睇場合
你想像下 返工做錯野既時候
上司:
1. 私底下屌你
2. 係office大大聲指正你
3. 係team lunch之中不斷當住眾多同事質問佢你點解做錯

你自己都會有唔同感受啦
同條仔玩下野外露出就可以了解到咩叫面子
咦?係喎 對唔住/唔好意思 拎錯咗

要面子嘅人係戇鳩啲
樓主係無同理心既人,唔會想象到一啲無發生過係佢身上既情況。

早幾頁有人留言叫佢諗下「讀小學被老師追問點解無帶功課」呢啲問題有冇答案,佢覆返話無試過無帶功課,你就知佢個人幾撚戇鳩
樓主好撚on9
帶錯
去唔到下場
私家標?
完全理解唔到你既所謂"了解下原因"
拎錯野咪拎錯野,要原因? 眼花/ Muscle memory/ 唔記得/ 你冇講清楚
你本身都係冇得用,肯幫你拎已經係extra,錯左都冇計,結局不變,有咩好計較,仲要你用字好中二
你係有問題,完
仲要懶心平氣和問多次點解,人地聽落一定以為你其實發緊脾氣... 好冇禮貌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞