其實面子即係咩概念?點解男人咁重視面子?

318 回覆
5 Like 496 Dislike
你冇面以後點樣喺人哋面前抬起頭
永遠俾人當契弟咁款
就咁聽都覺得冇面
睇黎你都唔係好識做人
唔關男唔男事 係你識唔識做人事
帶錯左咪帶錯左咯 仲問點解
樓主傻閪飛機杯
你知個原因黎做乜
都已經拎錯左
你想知都可以事後兩個果陣問
點解要係人面前問
同埋拎錯咪拎錯 你死追個原因我諗你ex唯有答「我弱智囉咁都拎得錯」
主要係你冇禮貌、冇家教,
人地帶野比你唔係老奉,
帶錯咗咪算,
又要問人點解,
仲要問兩次chur人地。
咁其實你都係想佢答 佢無放個心姐 咁你問黎都無乜意思
林鄭塊面仲厚
似乎唔係男定女既問題, 係你問題wor
帶錯咪帶錯囉, 你點問都唔會帶返岩架啦
仲要有其他人係到, 係人都覺得有問題啦
正常黎講有心拎都唔會拎錯
我真係想了解佢點解咁都拎錯
想focus係原因 我好冷靜 問多次點解
絕對無大聲講嘢 鬧人 粗口之類

感覺到個語氣肯定好西
想像吓調轉立場你會點諗
岩呀 條仔覺得無面子應該係因為比呀哥同呀哥女友發現左自己條女咁無禮貌又唔得大體
個語氣應該係一粒一粒字講 我 再 問 多 次 「點 解!」
聽到都唔舒服
重要喺阿哥同條女前面俾你落面
你ex真係慘
所謂無面就係你在乎嘅受挑戰,而呢一樣嘢好個人化。

不過望返你上面嘅例子。
首先,你直接當面追問係唔會令到佢突然間可以攞返啱嘅嘢畀你。
第二,當時無論佢背後冇帶嘢嘅原因係乜嘢。如果佢開始 迴避正面回答你,就代表佢開始覺得尷尬冇面。呢個時候 你不論出於乜嘢原因,再追問佢介意嘅嘢,都自然會令佢尷尬,即係所謂嘅冇面。 未必個個人願意當眾承認自己嘅過失。
第三,一旦對方介意,就算畀你問到答案,都會傷咗和氣 。 就算畀你知到嘅"答案”,未必係真心話。

所以無論從改變唔到結果,傷咗和氣定係好難搵到真心話,你嗰陣問都未必咁適合。 如果正常應該同你關係親近啲嘅你屋企人都幫對方打圓場,即係佢哋暗示緊你嘅行為可能真係唔係好適合。咁如果呢個時候你再堅持落去嘅話 就變相係同時同三個人作對。 追求真正嘅答案冇錯, 我唔會話家教大曬,家教永遠都係啱。只係如果你轉個時機問可能會少得罪三個人。 當然你當刻直接問,都唔見得你會攞得真嘅答案。請樓主自行考慮
根本唔係面子事
係你唔識尊重佢唔識睇場合
成日打爛沙盤問到篤
答完你點解帶錯之後又會有新野比你問架喇
無點解嫁wo
如果佢知點解會拎錯咁佢就唔會拎錯啦

個感覺就好似小息完左上堂舉手去廁所
個老師問你點解岩岩唔柯咁
其實你都幾唔識做
拎錯咪拎錯 咁撚煩做乜
我知唔會帶返岩
但我想了解點解會帶錯
唔想日後又發生同類錯嘛

果個其他人係親哥喎 屋企人黎
大家自己人都在意表面既面子既?

真心請教
你又係
拎錯咪拎錯
有乜點解, shit happens
你問點解就係要佢認錯認衰仔?

佢就係當你係"自己人",對其他人當然會有面子
女人無理由唔明呢啲野,可能你係獨女?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞