撐港手足反警暴電影《孤城淚》香港票房表現突出, 將增加上映戲院

204 回覆
444 Like 2 Dislike
https://www.facebook.com/dmformovies/photos/a.1550723818582338/2612873432367366/?type=3

吊頸都要睇吓戲 Dial M for Movies
18 小時 ·

新生代導演 Ladj Ly 首拍長片一鳴驚人之作《孤城淚》,拿下 2019 康城影展評審團獎,更打敗《浴火的少女畫像》代表法國打入 Oscar 外語片五強,可惜最終隱沒喺《上流寄生族》光環下。面對惡化嘅政治氣候伸延至影視界,院商不斷自我審查,《返校》上映已困難重重,更未敢奢望直線抽擊警暴嘅《孤》片能倖免於難,最終電影順利登上大銀幕,絕對係個意外驚喜。相信背後除天時地利外,亦有賴一班有心人嘅努力。縱觀呢個倉底貨雲集嘅地獄檔期,有此重量級戲碼,實在冇唔入場嘅理由。

《孤》片大膽沿用雨果鉅著名目,以 2005 年巴黎騷動為靈感,重回大文豪筆下舞台 Montfermeil,展示浮華巴黎背後嘅社會悲歌,控訴警隊濫暴 - 可怕係事隔百年苦難依然,亦因此承接到原著嘅深度、重量。電影前段頗為沉實,細緻勾勒龍蛇混雜嘅社區生態,呈現區内派系割據亂局,帶出貧窮、種族、司法不彰等深層次矛盾,以及年青一代對生活嘅無力感,亦唯有生於當地嘅 Ladj Ly 先拍得出相稱嘅面貌質感。電影多用紀錄片式 Handheld Shots,寫實色彩濃烈,中後段幾場追逐、衝突場面張力十足,亦營造出一流嘅劍拔弩張焦躁感,流暢地透過幾個轉折堆疊情緒,然後尾段重錘一擊,暴烈嘅失控場面推至高潮再戛然而止,帶嚟嘅震撼完場久久不能平復。

電影固然對照香港現況,多個熟悉情景令人隱隱心痛,亦深入剖析咗執法者嘅心態:武力源於對群眾嘅恐懼,自我保護就要裝腔作勢,加上絕不道歉嘅洗腦式教育,最終變成濫權藉口,再以團隊為名綑綁個人行為,以為靠武力震懾就能獲得尊重,不斷自我澎漲,最後狂妄到自比法律,到處為所欲為。天下烏鴉一樣黑。

因果邏輯顯而易見,即使表面舞照跳馬照跑,但社會早就處於失序邊緣,積存嘅忿怒同仇恨無處渲洩 - 只待擦槍走火嘅引爆點,最後暴力成為唯一被聽見嘅途徑,悲劇性嘅反撲其實早可預視。回看電影開場舉國歡騰不分你我嘅慶祝場面,固然不勝唏噓,但 End Shot 開放式處理,或許代表導演仍保留一絲對人性嘅浪漫期許。誠如片末引用雨果名言:世界上沒有劣種或惡人,只有壞的耕種者,選擇權喺播下種子嘅人手上。

Every dollar you spend is a vote,如果支持《返校》係一種表態,你都應該冇咩理由唔睇《孤城淚》。

比斯

First Distributors | Hong Kong

#LesMisérables #孤城淚
呢套野好古惑

記住唔好代入任何一個角色
宜家真係太少
戲院要人
Push
Push
支持手足
戲院要人
Push
如果唔係疫情 呢套應該好收得
戲院要人
戲院要人
戲院要人
支持數碼暴龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞