關於VPN 實際效用

33 回覆
4 Like 0 Dislike
想問大家VPN 實際效用有幾大?我知道VPN 其中個用途係隱藏自己IP。
但好似連登咁,註冊email 唔係普通email,要查的話好容易查到account 主人係邊個,IP 都唔駛 check。
又例如facebook / ig,就算用普通email 登記,但個個人都係裡面貼好多個人資料 (相 / 影片 / 朋友通訊錄),又係好易查到。
除非大家用tg 溝通,配合VPN 先有隱藏效果。
或者有無巴打可以講下,VPN 可以點樣保護自己法?
係隱藏自己「真實」IP

如果有心人想喺一堆記錄入面搵出所有香港IP,有用VPN嘅人就唔會出現
我假設俾佢搵到IP,但可以點用?
我對IP 同VPN 理解係:一班人係一個可以匿名註冊ge 討論區內講野,配合埋VPN,其他人就無法知道講野果個人係邊個,同埋人在何方。
但如果上 連登 / facebook / ig 居多,查唔查到真實 IP 我覺得已經意義不大。
有你真實IP搵返電訊公司 查到你住邊

國安法嘅證據 你散播恐怖主義
唔搵IP點證明你唔係被盜用 海外 IP 佢鋤你唔用

當然你可以話佢要鋤我就點都鋤到 咁為拗而拗嘅你鍾意啦
佢意思應該係想講就算你用vpn
但你用account留言,
其實都危險
account係你,唔代表句嘢係你打
查埋ip,係你電腦,你就走唔甩
樓上巴打明我意思
我當連登用VPN,萬一出事死口話email 被盜,可能或者有機會走得甩,但Facebook / IG 大把個人資料係自己主動放上去,萬一有人用呢個地方ge 證據攪當事人,其實係咪用VPN 上呢d 網應該都無咩分別。
結論:VPN 只係於從來無係果個平台發佈過個人資料ge 情況先有用 (例如連登, TG)。
我咁理解正確嗎?
你估仲有法治同你講呀
要做你點都入到你啦
仲講疑點利益歸於被告
聽完你咁講其實似乎乜用都冇
照上面暫時討論ge 結果,似乎作用不大。希望多d 熟VPN ge 巴絲留言,解釋VPN 會唔會有更好ge 用途而我無提及到。
雖然巴打你呢點,我相信最後香港好大機會會淪落到咁,但多個理由反抗好過無。
自己主動放上去又點?

佢鋤你嗰樣嘅發佈證明唔係你咪得囉
通常要咬你出過咩咩post,好多時係直接扣你部機拎證據
其實你講得啱
如果已經知道你係邊個嘅話,再用VPN意義唔大
就好似黃之鋒用VPN係Facebook出post,所有人都依舊知道個post係黃之鋒出

所以用VPN前提係人地唔知你係邊個,咁先有用
VPN淨係拎黎翻牆就有用
所有野經多層再出去好易俾人爆AC 仲有好多VPN公司都好鬼
香港家用網路商IP任派 過一段時間又派過新既 最多都係知道你係香港IP
搵唔到個人係邊
其實係
所以vpn唔係萬能
你用得啱 先可以幫你加多層保障
如果你鳩用嘅話 其實係冇撚用
https://youtu.be/YcgxVQ0Wn-4
最好係開埋新ac添
假設連登AC無打資料,狗隻直接搵ISP查邊個ISP email開過呢個連登AC又得唔得呢????
查到isp自然查到哂你/同你有關係嘅人嘅資料
即係用VPN上連登都係無乜用
做cd rom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞