楊潤雄:要求考評局取消文憑試歷史科的爭議試題

362 回覆
40 Like 244 Dislike
病得好重
利申先,我選修冇讀歷史,全理科,如果我有理解錯屌細力啲

以我讀書個陣的印象,「利多於弊」/ 「弊多於利」呢類型題目的答法應該係正反兩方的論點都要講,重點在於「比例」要符合你個立場
即使題目比嘅參考資料係偏向其中一邊立場,都仍然可以「背書」,引返題目外的資料作論述架。(當然背錯書就抵撚死)

照道理歷史科都應該同中文作議論文/通識科的玩法差唔多架?
所以我真係唔明點樣引導點樣偏頗

佢仲要話講呢啲傷感情?笑L死
睇你由咩政府角度去睇,咩叫中國?
滿清/北洋/南京/延安/滿洲國?

從延安政府(中共)角度
日本發展東北已經係利,當時滿洲國工業水平應該係全國最高,戰後係蘇聯協助下中共得到東北,從而得到力量擊敗南京政府,再引述老毛句說話,可見日本無論係經濟、現代化、「統一」上都貢獻良多,日本協助結束「分裂」局面
將東北三省高度現代化
其實出依條題果個人算唔算犯左din 覆國家政權
同尋刄滋事
係既,不如舉報佢地,等佢地返唔到大陸
又話國文教育唔得 歷史科又係度政治正確
朱元璋係勇武首領
歷史改做中共威水史咪得
嬲撚到
咩年代仲係到玩文字獄
真係要搞大佢
心諗: 呢類題目隔幾年就出一題
點解係我問題
其實佢地係咪無考過試 唔知可以答不同意
On9 我識好撚多人答同意
而事實上的確係有有來益處
完全唔明點解可以取消
應該係將中史轉作共產主義輝煌史,新增小粉紅訓練
日本幫中國現代化係為咗37年後無咁易打贏佢

咪撚玩啦,,我寧願答1904年日俄戰爭保留咗東三省免被俄國入侵同工業化好過

東三省由日本掌控提供咗一個緩衝區唔俾蘇聯直接影響軍閥割據嘅中國,如果唔係到呢個moment中國都未心收復到東三省,所以日本係中國領土保留上係後視角度係有積極貢獻

後來日本要進步侵華係日本間軍閥內鬥後鷹派軍閥掌權,改變咗日本對華方針,先促成1937年後嘅中日戰爭,同之前日本對中國嘅支援唔係可以互相抵銷
呢種答法已經係essay 級
1. 日本喺1900年前後以「買兩邊」嘅方式暗中支持孫文,對日後孫文推翻帝制建立共和而言,日本對革命分子嘅同情態度+收留係1912年中國推翻帝制嘅間接原因。

2. 梁啟超喺1902《論自由》一文中引入日本翻譯economy嘅日式漢字 「經濟」,喺學術(思想)上令中國人對「經濟」呢個概念更有認識。

其他例子太多,舉唔哂
對答呢條啲人公平咩 cls
考生投訴啦唔該
要係15分鐘內答到咁,頭腦一定要好清晰。 同埋歷史科教材對東北五省著墨唔算多,一般考生未必答到咁樣
其實香港政府都引起好大爭議 不如取消咗香港政府吖
完全正確

覺得依條題目有問題嘅人 一來唔識歷史 二來唔識世史syllabus 三來唔知依個考試嘅玩法
唔係話冇教育底嘅人就一定做唔到教育局局長 不過有教育底 至少唔會亂鳩講依題有爭議
取消歷史科,淨係教黨史,全部都係共慘黨向維尼帶領下既瘋功穢蹟
呢個係局長對老毛說話嘅解釋
cancel左呢科咪得
又要人讀, 又唔比人批評
在抗戰前,我們的軍隊曾達到過三十萬,由於我們自己犯了錯誤,減少到兩萬多。在八年抗戰中間,我們軍隊發展到了一百二十萬人。你看,日本不是幫了我們的大忙?這個忙不是日本共產黨幫的,是日本軍國主義幫的。」《毛澤東外交文選》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞