楊潤雄:要求考評局取消文憑試歷史科的爭議試題

362 回覆
40 Like 244 Dislike
班傻鳩話日本有改歷史
Cls
岩啦
利大於弊都up得出
你話D資料係錯就話姐
資料錯就話會誤導學生

宜家比史實你, 仲去引伸討論
時間太窄, 咪更加冇討論空間

比40年你去寫, 實係任你答認同定唔認同
你話唔公平, 除非係個marking scheme有問題偏頗一邊就話姐
個人覺得參考歸參考,好似而家法庭咁,本身法官有立場既話影響都好大,而我對改卷員喺發生完呢單嘢之後會唔會跪低呢點,唔太樂觀。
政治>考評局専業
on9
係咪佢朋友個仔做唔切呢條啊?
你老母就岩
呢題係正反都可以答
保留中史,新增國民教育
咁不如取消中國歷史啦
同埋15年中文作文,有人寫唔同意都好高分
你又真係孤陋寡聞

點解係明顯答唔同意
身邊個個都係答利多於弊
或者你睇返史例再出嚟講啦理科人
一睇留言就完全睇到邊d柒頭根本無考過歷史科
同意好難寫架, 好難反駁到道德上既war crime,如果真係要駁,
就只能講日本幫助中國現代化,進至有更大能力抵御37年後既進攻,如非日本,中國或可能未有抵御日本之能力,8年抗戰或更早完結,故利多於弊。

但咁話有d risky,所以比我答會答不同意,應為弊多於利,用道德上既war crime 反駁 資料
有冇其他巴打有其他答法
如果mc多過一個合理答案或者四個答案都唔合理就唔計嗰題

原本45分滿分變44分

長題目取消真係聞所未聞
佢審題都錯
知唔知咩叫利多於弊既題型
取消文憑試題,扮中立? 呢條係YES or NO 必答題
好on9 呀原來個題係8分,歷史資料題黎
歷史題目不嬲都咁出㗎啦,又唔係新課程
呢D狗官真係仆街死
淨係7年間既war crime足唔足夠override曬其他既正面野?

你淨係用war crime呢個point唔會俾足分, 你最少要引埋佢俾果兩份史料, 同埋要反駁功過不能相抵

日本仔呢45年最大負面影響係令到中共崛起, 做成既破壞係人類史上空前
投訴班友到底有無考過試
依啲題目一定係答正或反都有分 邊到有引導性
定係班垃圾刷開鞋 唔識反對
再講時間分配條數都冇得計啦
玻璃心到,痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞