追擊Ig shop ( miffi.i ) 聲稱黃店但幫襯藍店態度又閪、衛生差、無牌經營、不合理收費兼蛋糕劣質

402 回覆
123 Like 8 Dislike
由於一次過整合晒所有嘢,會超出po文上限3千幾字,所以今個post只係補充返上個post冇嘅嘢
上個post:https://lihkg.com/thread/2009621/page/1

店主個人ig:_miffyching_
店主圖:https://imgur.com/gallery/3aLMTqX
bakery界明將作品圖:https://imgur.com/gallery/hG9dFig (多謝一眾巴打幫手cap

請店主回應
1.到底店主有冇交足稅?
2.係咪真係住工廈,有人話見到你有張床
3.到底點解要用個人戶口作商業用途?
4.點解話自己係黃,但俾人踢爆人哋遊行個陣,你就去咗旅行?
5.有人話你親口認過,你冇讀過咩甜品課程,尻整咪得反正點都有人買。係咪真有其事?
6.點解道歉要較Private?同埋唔回應埋其他?

7.你承諾會有嘅改善,會包括啲咩?

入正題,點解要追擊佢?
1.衛生問題
環境圖補充

有人爆料,話店主個studio啲嘢亂到癲,買家就訂左一個叫特別啲啲嘅味,上到去整店主都係求期喺個架嘅底到攞枝鋪哂塵嘅添加劑出黎。 嘩屌我買你啲嘢食,會唔會有材料係跌過落地下㗎

再有人爆料,有事主去咗店主到整蛋糕。店主識叫事主整蛋糕個陣,唔好用手機,萬一用咗手機就一定要消毒先。點知店主就一邊玩手機一邊整蛋糕,屌你明知污糟都繼續咁做,想加料?咁事主就講下笑咁同店主講,咁你又做咩玩手機。點知店主串撚到同事主講 「我點同呢」 店主麻煩解釋下到底係你對手天生自帶消毒功能,定你部手機可以做到絕對乾淨?

2.不合理收費
1.買個蛋糕想喺上面寫個名+HBD要收$20。可能你會話平時出面大型餅店都會收費,我係咪針對店主。出面係講梗牌連筆都係$10,佢只係寫就$20。可能你又會話戅鳩拎小店同埋大型連鎖店嚟比。問心係呢件事上面,可以差幾遠?

2.下圖所講嘅「豬$85」其實係講梗連豬朱古力牌,原來之前嗰啲朱古力牌係真係食得嗰種,而家就變咗小學生剪紙過膠扮朱古力牌。 你老母唔撚食得嘅朱古力牌,同埋只係上網print完剪出嚟過膠都收人$85?

3.有買家想加多塊連狗朱古力牌話要收$80 。即係同樣都係上網print完剪出嚟過膠,點解連豬就$85,連狗就$80?
4.就你交收地點都要畀錢?大家睇圖會發現店主畀咗幾個地點人交收,但只有葵芳站係免費,之後店主就話葵芳站full咗,要人去其他要加錢嘅地方交收。即係如果你想個日交收,但又搶唔到位就要硬食$20車費,仲要加完錢都未必係就自己腳。
呢啲都算,屌你老母臭閪店主,乜撚嘢叫葵芳站full咗?係咪個日喺葵芳站出現嘅人都係你嘅客,而且逼爆咗葵芳站?咁樣逼人畀車費,你真係好嘢

5.有事主話畀成6-700蚊上個半鐘堂,但8-9個字就整完蛋糕,仲要一邊所謂教整蛋糕,一邊又做其他蛋糕。專登開班耐啲就係俾你收多啲錢同做嘢?
6.選擇喺工作室攞蛋糕遲到都要罰$20,如果更遲有可能唔俾蛋糕。大佬揀係工作室交收都要約時間?你話約時間係想確保有人先可以交收都叫合理,但正常唔係應該講明邊啲時間可以上嚟,邊啲時間唔可以上嚟咩,咁我做乜揀工作室交收。仲有呀人遲就罰$20,你遲就叫人耐心等待?

3.大話連篇
1.店主話廿分鐘以上冇通知就自動取消,但根本人地遲一分鐘已經屌鳩人話要取消,同埋遲十五分鐘加埋一堆道歉,佢都屌柒你+取消。咁你做咩講遲20分鐘就自動取消,直接講遲到就取消喇
2.店主你話你會唔打招呼就咁開閂門交收嘅原因,係因為有啲客唔戴口罩,你唔想同佢哋有太多接觸。但有人見過你明明屌啲客話佢哋唔戴口罩就唔做人生意喎,而家又做返喇?唔係好有原則㗎咩?
3.你話你會bang門,係因為鐵閘拉得比較大聲。但又有人話你第一次拎蛋糕俾佢個陣,道門係可以正常咁閂。只係之後買家發現你畀錯蛋糕要求更換,到你第二次閂門就係bang。到底係鐵閘比其他門閂得大聲,定你故意拉到咁大聲呀

4.店主另一IG自稱會俾人最方便嘅購買方法,有幾方便睇過
冇得面交,wts/line又唔用得,淨係可以入完數係ig到講,然後郵寄。屌乜選擇都冇,仲話最方便

4.沒有真正的牌照
佢個牌照只係分享牌照,而牌照係屬於We Make Sweet,店主只係每個月畀錢就可以借人個牌照,但申請牌照嘅工場係喺屯門。而店主開班教人整蛋糕嘅地址係葵芳,如果唔係返申請牌照個工場個到整蛋糕係犯法
同埋有人指出,大把客見過佢一路教班一路整餅,即係佢整同教班都係喺葵芳到整
地址:葵芳大連排道144號金豐工業大廈二座13樓Q室
source:https://n.kinliu.hk/kinliunews/%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E8%9B%8B%E7%B3%95%E5%BA%97%E5%88%86%E4%BA%AB%E7%89%8C%E7%85%A7%E7%84%A1%E7%8E%8B%E7%AE%A1/

5.雙重標準
由第6開始補充:仆街原來仲有好多店主遲到例子,有另一個買家試過店主等成一個鐘,又係對唔住都無句,一啲悔意都冇
7.今次個買家直頭早到15分鐘,約6:45交收,點知店主遲到15分鐘
8.又有買家指交收當日店主遲到左20分鐘
9.今次個買家見店主成日屌人遲到,所以交收個日早到咗5分鐘,影定埋張相,費事店主屈買家遲到。點知店主就好似遲左10-15分鐘,而且仲有一班人都係等梗店主
10.有事主話曾經上過堂,事主準時上到去。但店主竟然話要執studio,事主等咗店主15分鐘啊屌。第一個post店主就同遲到客講,其實佢唔會預人會遲到,我諗事主都唔會預你遲上堂㗎喎。
我真係唔撚明,你公審人嘅嘢你自己做齊晒,點解你可以理直氣壯咁公審人。

喂店主人哋遲到你就識屌人,係咪唔識睇字,你自己遲到唔回應下?同埋真係咁有原則嘅話,你都突破晒自己啲原則,對住你呢啲可以超越自己嘅人,真係要畀個讚

case 2:買家原本訂個陣係想要個冰袋,但之後唔想要個冰袋,而且又係未畀錢做最後confirm。
結果店主又係就咁畀條條款嚟話改單要加錢,之後買家又真係畀咗錢 點知最好笑係店主交收個陣遲到喎,但店主冇畀返遲到錢買家。唔係好鐘意講條款咩?而家人哋就要收錢,自己就當冇件事?

case 3:店主係可以畀人喺佢工作室到交收,自己就戴晒頭盔,話自己唔係24小時喺鋪,如果遲到就叫人耐心等待。自己遲就識叫人耐心等待,人哋遲就畀你公審都幾撚好笑

case 4:店主話希望大家落單個陣禮貌啲喎,自己就識要求人禮貌,而你自己呢?將心比己喇

6.態度十分差
case 13:有買家話佢準時去到太子站交收,已經冇遲到。但店主仍然用閪態度咁問買家電話號碼,跟住就咁扔個蛋糕比買家就算。多謝byebye都無句呀陰公

case 14:有買家就訂左個蛋糕加生日牌同蠟燭,點知買家拎完先發現,原來最初要求嘅嘢咩都無淨係得個蛋糕。之後買家就wts店主,店主就淨係識話退錢,而家你退錢係應份,唔好當退錢就補償咗個客,道歉都冇句。
原來買家之後再有幫襯多次店主,而今次買家就去返上次交收個地點(舊工作室)。點知原來店主轉咗新地址但冇講。之後仲要買家轉去mtr面交,即係咁店主你轉地址都唔講聲,但你又畀人喺你工作室到交收咁好笑嘅,當然又係道歉都冇呢啲基本嘢喇

case 15:有一個幫襯過佢3次嘅買家,表示店主每次都冇講多謝,當人買你嘢係老馮

case 16(題外話):店主原來係中三quit個年已經咁閪,關心佢去咗邊都要俾店主話

同場加映店主點樣馬虎了事
呢個都有case 2呀屌:有買家買完發現,原來啲生果已經變曬色,已經好聲好氣DM店主,點知店主話口味人人唔同喎。生果變色關口味事?即係你expect有人鍾意食變色生果?而今次俾你撞到個唔鍾意食變色生果嘅客?
case 3:有買家話加左錢要啲特別味同要個牌,點知店主全部唔記得,今次收撚埋錢都唔記得,出貨前唔使check?又講到會mark單要改又要收錢又叫人睇清楚先好落單,點知我做晒齊你叫嘅嘢又點,你咪又係畀錯嘢。
case 4:又係有事主指出,店主做做下蛋糕先話唔記得左加我要求個隻味,點做嘢㗎
case 5:買家話寄咗個figure俾店主,想放係個蛋糕入面,點知店主整爛咗啲配件都冇講聲
各位齊齊1823 食環, 稅局, 甚至狗, 咁多打蛋機想打死人
葵芳大連排道144號金豐工業大廈二座13樓Q室

不過最緊要都係同HSBC, BOC Report佢個帳戶不正常用途先
個人戶口一日幾十個transaction? 咁多人同時report我係銀行就即時封左你戶口先
費事又比人話協助洗錢又要賠幾十億
筆錢就冇一頭半個月都攞唔到啦, 希望你夠錢交租啦
銀行做野好慢, 但對依啲野就好快, 依家打哂電話去HSBC, BOC Report 可能聽朝銀行開門前佢個account都封左

想幫襯其他黃店可參考:https://www.facebook.com/pg/yellowbluemap/photos/?tab=album&album_id=116678733250233
好西
一個POST討論已經好夠啦,而家開幾十個想批鬥埋黃圈呀?
因為證據越嚟越多,而家更係有可能佢係扮黃呃手足錢。
佢曾經用過告急嚟叫人去幫襯,但發現原來佢call車送貨係用gogovan,而且加連豬/狗朱古力牌要收成$80。仲要唔係真朱古力牌,只係上網print出嚟再過膠
唔好拉嚟講
而家針對佢間嘢
黃店唔等於可以整層俾客食
黃店做唔好再一樣要改善
6. 製作求其
蛋糕地震 求撚其擺

同場加映 300蚊發泡膠提子塔
收撚皮 唔撚識字?
邊撚到講要批鬥黃圈 淨係屌鳩呢間閪店only
你係閪婆d打手定係閪婆本人
月尾原本想搵佢訂蛋糕
仲訂唔訂好
條路自己揀 仆街唔好喊
睇完呢個post 都仲要諗? 唔怪得條閪婆咁多生意
香港人真係能屈能伸
你睇完啲post都仲訂嘅話鐘意啦
只後黃店都有好多選擇
其實你點解想訂佢

(整合)呢一個IG賣蛋糕 Miff.i
https://lih.kg/2009621

有冇人覺得好八婆格 呢一個IG賣蛋糕3 !!!
https://lih.kg/2009478

有冇人覺得好八婆格 呢一個IG賣蛋糕2 !!!
https://lih.kg/2008766
仲有要問下佢 點解仲用gogovan同中銀
係咪訓咗11個月?
因為屋企人中意食芒果,話想試佢個芒果
我睇其他黃店先 thx
啲野難食 態度差 衛生差 鍾意公審啲客 下下用條款cap水 已經唔係黃唔黃問題!更何況店主用gogovan送貨又用中銀
等其他巴打幫手推介下
有無人可以推介芒果蛋糕俾巴打
自己整就唔好了
唔想全家入廠
閪婆 回應下d指控啦屌 唔係好撚串咩?
之前成日公審人 依家俾人公審返轉頭就扮死狗 渣架
點解佢D蛋糕咁核突又細又貴
態度又咁衰 個樣又咁恐怖
都仲可以咁多生意仲會有回頭客
我諗起佢D作品都唔開胃
整到咁既樣學人拎出黎賣都算
最神奇係竟然有咁多苦主幫襯過
老實講,做整合post每個post嘅留言我都係睇晒。我只可以話係態度上,呢間嘢最好嘅評價,都係話只要唔遲到同玩嘢嘅話,店主都唔會冇啦啦屌你,只係唔會冇啦啦屌你,已經係最好評價。
講完態度講味道,係味道上最好嘅評價,只係話唔差。對得住佢特價嘅價錢,但如果要用原價買就不了
一間嘢講咗3-4個post,最好嘅評價竟然都只係得咁,唔理佢黃/藍,你單純見一間鋪咁樣都唔去幫襯喇
你老母臭閪店主,到底咩叫葵芳站full咗,可以去其他要加車錢嘅地方交收,但就唔可以返葵芳站交收?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞