有冇人試過生風癩生到咁(有圖)

515 回覆
75 Like 11 Dislike
戒所有肉,蛋 奶
沖凍水涼
試下有無用
不過我生過幾次知道其實好撚嚴重
建議你都係搵多幾個醫生睇
記得好似食類固醇定搽類固醇係有用
我係用完熱水佢變到好熱 冇左痕個隻feel
我以前有過
個醫生又係咁講
開d 鼻敏感藥俾我
食就係會冇事
但一唔食就仲勁d

之後自己去買左d 護肝素
食左一星期左右就好轉

不過都係個人經驗 你都係問下醫生好
但我好撚爽
試過有次夜跑 , 跑跑下 塊面開始勁痕 同腫腫地咁 都估緊會唔會係呢味野, 因為小學試過出過
一入廁所嚇撚到仆街 好似變左老人家咁 劉德華 童夢奇緣個老人妝,跟手拿拿林返屋企沖涼 去急症睇,果陣已經發到背脊同大髀
到急症排緊隊果陣就無咁痕 同退番d
咁大個仔中學生過一次
食完lunch上堂隻大髀痕痕地
以為俾蚊咬跟住搽咗無比敵
點知唔夠5分鐘越嚟越大達然後成對腳都係
跟住放學即刻去睇私家
食完藥搽完藥膏,一個鐘就無哂
建議師兄睇皮膚科專科
我個次係覺得係食物敏感,你有冇keep住都食某樣嘢呢個禮拜
試過生係小腿我都唔知係咪咩敏感
成隻小腿都係 又好痕又唔敢r
不過個時去緊旅行所以無睇醫生
返香港前都退左7成
呢啲要搵中醫,我淨係記得條藥方最緊要有牛黃,我之前起得仲勁
慢性蕁麻疹患者
生左風爛已經一年半
食抗組織胺就唔會痕 但隻藥會好眼訓
過來人強烈建議樓豬要食藥食足一個療程禁住等佢唔好再發
藥膏幫唔到幾多
如果連續六星期都搞唔掂就會好似我咁
差唔多日日都發
之前同樓主相同情況 去左HA急症打左2枝針第二日訓醒退左 個時食藥同搽類固醇都冇用係打針最快見效 退緊個時都盡量食清淡d 牛同海鮮都唔好食住
試過
狂放煙果期 兩個月生左3 次
但我起得好快 一個鍾內就全身都係
我跑去私家醫院 打左支針 個幾鍾就退哂

有次就唔太痕 但係細細粒
去左睇皮膚科 無乜用 但好彩唔太痕
醫生開左7日藥比我 食完就訓
等左半個月先散哂
同埋千奇唔好睇中醫 因為中同西藥會撞到七彩同埋d中藥分分鐘令你發曬出黎 只會越黎越嚴重
你左右對唔對稱? 有個叫蕁麻疹 我以前生到成身都係,係得頭部冇
唔好靠西醫,西醫醫皮膚問題只會出類固醇
愈用愈差,開頭會有好轉但好快又差化番/更差化
中醫對皮膚問題係有一手
我前年嚴重濕疹, 睇過幾個出名既中醫都唔得
最後睇浸大余嘉慧睇左8個月先完全好番
真心介紹余醫師比你
我等半個月先散哂果次
我係飲多啲水
皮膚無咁乾 同埋好似排下啲毒 個人舒服啲
諗住食下益生菌
呢啲嘢睇西醫冇用㗎,要搵個中醫以毒攻毒 根本唔會自己退,我上次飲蠍子,蜈蚣,蟬蛻,五日藥先搞得掂。頭皮都痕埋呀!
我都擔心係藥物敏感
去急症室個醫生又講唔出我係咪
乜唔係一次性㗎咩
細過唔知咩事生過一次,好彩凍天可以遮住
冇人知道情況下好似1/2日冇事
老母細個成日生,佢話有條偏方係搽d酒落去,可以加啲水稀釋吓佢,如果唔係會嗱
好似有個post叫人食鼻敏感藥
瞓咗就唔會r

睇至到好驚 著返件嬲先
得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞