有冇人試過生風癩生到咁(有圖)

515 回覆
75 Like 11 Dislike
細一轉天氣就咁 仲係成身都咁
個陣去睇政府比曬類固醇都冇用
又驗血又做曬一大堆test都搵唔到致敏源
轉左睇中醫 睇到咁上下得返大髀會出
依家個中醫話入風要拍佢唔係R佢 拍完又真係冇
自己觀察個排飲太多甜野會咁
樓主有冇將啲被單,枕頭套換晒佢?會唔會係蟲蟎吖?

轉季都有影響,之前我轉季就係咁生風癩,都係食治敏速就退。
以前成日有
成手成腳都係
耳仔腫晒 手指腫到揸唔埋隻手
但我最多一個禮拜 之後隔幾個月又再嚟咁
風癩有分長期短期
長啲啲真係可以生成個幾月
你搵西醫㩒住佢先
之後搵個中醫長期食藥啦
唔好等
等到急性變慢性就手尾長
我就係咁
有可能
新床褥係咪名牌野?劣質床褥有可能有蝨的。你試下搬去酒店住幾日,睇下有無改善,如果唔再痕,就可能係有蝨。
試過去完日本番黎香港就咁 最後請左幾日病假
兩樣都試過
濕疹D皮膚已經受損左 一R就好易損 又痕又痛又乾
風癩就R極都唔損 果種周身痕既感覺
btw 食粒piriton幫下訓教啦
都係睇皮膚科先,佢開左啲組織胺我食,都叫見效,起碼訓到,食左1年左右病情穩定左啲。
但斷唔到尾,唔食藥就會起,但範圍細左同冇咁痕,未去到影響生活個種程度
之後轉睇睇中醫,食左3個月中藥左右就好番9成,要忍口唔可以食啲濕熱野,個段時間戒左咖啡奶茶,芒果,牛,海鮮,菠蘿..
你都係搵皮膚科醫生睇啦
我打錯呀...係薑片點燒酒搽呀
佢嘅效用係冇咁痕
但唔會退走晒
我嗰陣搽藥膏都冇反應繼續痕
所以好過冇
似梅毒初期
快啲睇何家強醫生
https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=2800
yes. 千祈唔好用熱水
個下好爽
之後脫皮加乾燥 人都癲
痕既倍數幾何增加
介乜都無用 搽咩保濕都無用
搽無比膏仲好 自己唔r佢 就唔會愈黎愈大達
枱頭點都放兩枝 感覺到想起濕疹就搽
皮膚敏感黎,我4月初開始同你一模一樣case
開始得幾點但之後越生越多,手痕忍唔住R就越整越大範圍,呢啲即刻去睇醫生,食抗敏感藥同茶藥膏,仲要戒口

今次已經係我第二次出事,好多年前都試過係咁,睇幾次醫生都無用,最尾都係睇返同一個專科醫生先好返
診所係荃灣南豐中心9樓葉祺焜醫生,有需要可以試下
已經唔鳩理了,中西醫介口乜都做過,一年比一年嚴重,最嚴重就係冬天太涷個陣個眼球同喉嚨痕到仆街,如果真係想唔生就要日日食西藥
有 生到全身都有 r到勁厚
認真答你 我個次係用偏方清哂
1. 我個次痕到去醫院排急症 吊咗包藥水 吊個陣睇住佢散 吊完番屋企全部再出過
結果老豆話佢以前出過 用酒餅沖涼+米酒抹身好翻
我第二日買嚟試 放酒餅溝埋啲水沖 再一邊好少量米酒抹風癩位置 (因為酒始終都有刺激性 所以少少好喇)會即時舒緩啲無咁痕 當時我沖完涼就好翻
2. 呀媽係食敏感藥 再上網見人話煲啲黃片糖沖涼就好翻 (沖涼可以一日兩次用黃片糖煲水沖身(唔好溝生水),沖完唔洗過水,個身好滑好舒服的!)
搞唔掂可以試下希望你快啲好翻
溫書都搞到咁?
有,幾年都未好
屌你老母
晚晚都出 晚晚都逼自己做運動做到滿頭大汗 然後就退哂
傻豬黎嘅!用熱水個幾秒舒服完 一熄水就乾到傻 仲要好熱就愈黎愈乾 之後會更痕!一定要凍水沖 沖到唔痕!
我都有試過無啦啦生疹,心口開始慢慢生到落肚,手腳都有d,去睇醫生話我係生玫瑰糠疹,係會無原因咁生,都會痕,過一個月到就會自己退,我個陣個肚生到聖誕樹咁既樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞