有冇人試過生風癩生到咁(有圖)

515 回覆
75 Like 11 Dislike
係咁㗎
之後會全身都係 蚊咬咁腫哂,痕
搽定無比敵啦

AL時生過一次
我前排俾冷氣吹親個頭
之後夜晚訓教就生風癩
最後生到眼都腫撚埋 好似俾人打腫咁
之後去買左啲金銀花沖涼
再睇埋中醫 食完第朝就退腫
不過你睇落嚴重好多
但我塊面又冇喎
可能係雲南白藥噴霧裝
渣車你就渣車啦 咁撚多野講
推薦telfast 180mg 藥房幾十蚊盒,都係啲抗組織胺藥,一日一次,食完好快就會唔痕,keep住食完就會慢慢退晒。你可以google下
有冇生落條撚到
細個生過
原本係手
查d油就上手擘
再查就過胸
再查就落肚
跟住收皮唔敢再查 落j怕r損
我意思係有無機會係吸入口罩物料致敏。
有 我老公 去左睇西醫好番 一星期到
頭頂 臉 耳 手掌 撚 袋 袋底 腳指 隔肋底 總全身都係蚊難 唔只痕且腫痛
只能搽無比敵 唔R得 忍
好彩只係一次咁大把
抵抗力低 壓力太大 食野食中敏感就出
我會建議樓主睇專科
之前皮膚敏感咗幾個禮拜 成身啲皮膚好似恐龍咁
最後睇專科食藥查藥膏好快無事

同埋諗吓有無咩致敏原 之前專科醫生同我講敏感原有三種 食物敏感 藥物敏感 同埋環境敏感 你可以諗吓呢排有無咩新嘅嘢接觸過 或者呢排有無食瞓唔定時搞到免疫力差咗

仲有我諗應該唔係風癩 雖然望落好似 但係風癩好快發好快散

利申唔係醫生 但係成日皮膚敏感 生過風癩
去酒店住係為咗同屋企入面嘅致敏源隔離.
會唔會係純敏感唔關壓力事
有冇驗過致敏原
試下搽 Elocon/Elomet brand mometasone ointment 薄薄地 一日搽兩次 然後過三十分鐘再搽特強無比膏
piriton唔得嘅可以試下 cetirizine 10mg aka 治敏速 都係敏感要但係小小唔同 每個人對敏感藥都有唔同反應
如果7日後唔掂睇多次醫生
仲有凍水沖涼 著鬆身棉質衫
早日康復
樓主張相仲未生到全身都係
睇怕仲有幾日痛痕
我日日沖完涼都會皮膚敏感 仲以為得我一個咁奇怪
有無試過中醫
由內調理,慢啲
太多年前 我個劑應該溫AL溫到PK
當年又窮 只係食個面包一餐

諗返起當年咁辛苦 而家都唔係特別好過
早知就溝下低form妹妹
似濕疹多過風癩wo
睇專科啦
快啲睇醫生打針啦,冇出係頭到就冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞