Polyu taught master 2020 (2)

1001 回覆
13 Like 7 Dislike
已註冊多多指教
下星期先zoom in
點解覺得冇用?我都收到offer
好似黎緊要用zoom開學
因為讀都要一大筆錢
就算借學費都要好多年先還得曬
怕讀完同依家fg搵工既人工會差唔多
咁讀黎就變左扔多左大舊錢落去
ching試下倒轉黎諗
讀master可以係一個長線投資
讀左之後所得嘅回報會大過手持degree嘅人
嗰一筆錢係預左將來升職加人工能夠搵得番先會投資落去
大前題下你career path係有得升職上到位先好做呢次投資
同埋你自己係職場上面要有料先得
假如你唔識做人同做野
個人成舊飯咁就算讀到Doctor都冇用
以我自己為例
HD+top up degree背景
大專生涯除左讀書仲有份part time係做餐飲
期間分區經理睇中我
覺得我將來可以幫番佢自己
所以想我留低係佢地圈子
就算唔做前線都希望transfer去其他部門起碼係同一集團入面先
我自己其實都幾鍾意呢一行
當然最好去back office唔駛係frontline捱餐死先

但係去其他部門都要meet到minimum requirement
基於我自己本科唔係讀Business/Food science/Finance/IT嗰啲
最後我先諗住讀個master轉field可以夠資格transfer去其他部門

所以話讀master最緊要有理由咪得
好感謝依位ching詳細分享!!(拜謝
我都覺得MA要對將來有用先好選擇
好佩服你咁快有一條咁清晰既路同方向
我自己仲迷迷茫茫咁
我讀文科出身既,topup都係翻譯系
近日都見左好多工,文科related既有,翻譯有,普通文職又有
請既機會都大

唔知應唔應該投身翻譯依行,因為始終唔係好叻既學生,糾結依一年投資落去既MA會否有助將來翻譯依條路
其實自己真係想投身依行,定係不論工種想早啲搵錢儲錢呢?
讀得依科,興趣唔係無,但未對自己有咁多信心
你情況嘅話我建議你做住一份related嘅工先
做番半年左右你就會知自己啱唔啱呢行
啱嘅話咪讀個 MA提升競爭力
唔啱嘅咪繼續係社會探索下
直到你搵到適合自己嘅行業先再諗master
係咪sem 1轉哂online mode
搵到工咪唔要offer lor if you prefer 外國工 more...
俾咗deposit啫... 幾萬蚊唔算多錢啦...
我舊年讀,而家讀左一半啦
以前bachelor係外國讀,宜家真係好有衝動想報個澳洲/英國master 讀完留低搵工算
oh... sorry... 我以為你係2020 admission
咁真係好令人煩惱

仲有幾耐讀完?
1年啦,我pt
咁可以邊讀polyu, 邊apply海外大學master? (反正都係視像上堂,free咗好多travelling time出嚟)

起碼你at the end就算冇海外大學master,都仲有個polyu學歷...
MPT 我嚟啦
應該大部份都拎左學生証啦wor
reg day 拎學生證 ....
下我9月頭先拎得
Master of Nursing 係唔係派曬啦
遲報
你係唔係因為依個零星期先收offer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞