論香港人睇人仆街最開心

141 回覆
7 Like 44 Dislike
我讀以前小學一年級都(在潛意識上)知道只要排前面果個同學收皮,我的名次可以上升一級,是教育署同道貌岸然嘅教師們不明言而喻之的道理,大象無形而身在其中,不見廬山真面目,我以前唔係太覺得,唔係太意識到呢樣野,但今回首一生,實有“細思極恐”之恍然大悟!!

唔係人類的本性! 此心態是教育同潛移默化而成! 縱合人類源遠流長的歷史,可以見到常有同舟共濟的邦國,此起彼落,乃歷史長河上的一點點閃爍明珠!
記得“戰狼300”? 雖不是史實,但可從其觀摩此等邦國的同此等精神的要旨同大概輪廓!

有時我諗,呢個教育系統,可能推動左經濟,可能推動左工業技術,可能推動左GDP, 可能啦,但必然加劇人類之悲痛,加速人類社會的崩潰淪喪,咁多年讀書,見盡上樑不正下樑歪,在上者對下有所訓誨而實質其身不正,雖不明目張膽而隱隱約約似有似無,但一切皆被小孩看在眼裏,年幼之時我地不明智,對此不清不楚,但年歲漸長回首往事,就得恍然大悟,我地是不是要“執柒左”呢個教育系統呢?
何以我地的社會是一個表面上井井有條的文明國度, 但長久身處其中 ,觀其秋毫以入微, 察其內腑之腥臭,能見到人食人的怖慄人間?
廣東人都係咁架啦
好似係廣東人獨有的文化, 而我在其他文化的世界中, 真係未曾見一個文明社會有如此的"似一個狼狗互咬的獸籠"的文化現象, 唔信你試下揾一篇外國人所寫的英文,或者外國人的英文forum, 佢地的言詞會唔會好似連登的師兄姐咁? 有都超難揾!(可以睇下我D post, 佢地好多回應!)
對不對?
要滅我聲嗎
人在此處仲有冇希望?
對不對?
對不對?
乃此社會眾多人之不願所知者也! 眾多人寧願沈溺於電視劇之類所營造的幻象之中,其宣揚男女間愛情之美好,浪漫同詩情畫意,諸如此類,蒙在鼓裏而實在於知與不知之間,一旦破其幻影而見如實之象,其悲痛難耐,如心撕肺裂,所以久久不願三步出其活於幻象之舒適境內,因而長久於舒適的幻影同悲痛現實間來來回回,長久於此拉据戰中折騰,筋疲力竭,惘然而不知所措,可等的折磨!
Do you agree?
你同你的親人, 父母子女等等,老婆/老公, 男朋友/女朋友 等等, 是不是同坐在一條船上, 同舟共濟?
認同

殺人,強姦,通姦都是普世,哪一個國度沒有
假貨,假藥,抄襲,竊取技術,哪個國度沒有?
對不對?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞