歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年4月號 下)

659 回覆
7 Like 0 Dislike
新手做錯步驟,未噴保護油未做舊化就用左轉移貼
除左油翻層色蓋住佢,再淘包轉移貼翻嚟之外
仲有冇辦法解救

點解會做晒舊化先貼轉移貼???
成件野殘殘舊舊但係d貼紙光鮮新淨?
玩咗幾年模型 但不嬲都只係素組 想試吓上色
想問吓底灰噴完要大概幾耐先會乾??
見人好似話底灰未乾就上色會好大獲 唔想瀨野晒咗盒野

等番48小時啦

48小時牙膏畢地都乾透啦
薄噴20分鐘左右已經可以用手摸啦

等番48小時啦

佢驚瀨野麻

等番48小時啦

佢驚瀨野麻

唔好咁啦,佢都講明自己之前淨係素組開想試上色盞搞到佢唔敢學就唔好啦
仲有冇辦法解救

貼紙唔可以舊化咩?

但係d轉移貼會蓋住滲線位,咁掃滲線墨個時,d墨咪入唔到去?
講得好似1999
仲有冇辦法解救

貼紙唔可以舊化咩?

講得好似1999

咁介開水貼咪得囉

有冇巴玩開fa

紫兔終於re 啦

我等FAG

Bandai出呢系列starwar真心超正
咩都唔洗搞就咁洗塗左就咩detail都出晒黎

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
Bandai為左搶美國市場出盡全力
隻隻都出得好正

有無邊隻推薦?我starwar 隻隻都like

我迷戀TIE (可能係鐵球原型黎 )
另外買左Slave I未砌,但睇見bandai今次出模啲detail位做很好癲
但又唔會好似軍模咁新手止步
好易砌,求其砌好貼貼紙已經好Ok,
但缺點係價格比較貴,
但都顯示到呢個系列既研發成本都唔平。

邊到有多同平starwar 模?

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
隻隻都出得好正

不才認為舊X Wing; Millennium Falcon; Tie Advance; AT-AT 呢啲咁經典嘅機種係必入嘅
其他就睇下有冇愛
例如Y Wing; AT-ST; Slave I 都十分好
人形方面白兵或者其他Troopers; Kylo Ren 都唔錯
至於Darth Vader 個人覺得麻麻
至憎嗰件硬膠分割式嘅袍
但沙窩又唔可以冇佢

巴打如果覺得正常比例太大可以考慮入
Non scale vehicle series
細細隻但雕功一樣精美
幾十蚊有交易

價錢其實唔算好貴
相比FineMolds 一隻都要三百幾

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
隻隻都出得好正

我迷戀TIE (可能係鐵球原型黎 )
另外買左Slave I未砌,但睇見bandai今次出模啲detail位做很好癲
但又唔會好似軍模咁新手止步
好易砌,求其砌好貼貼紙已經好Ok,
但缺點係價格比較貴,
但都顯示到呢個系列既研發成本都唔平。

邊到有多同平starwar 模?

要平都係精品
但要睇佢入唔入貨
沙窩始終唔及巾模咁hit
所以模型舖都唔會入太多貨

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
隻隻都出得好正

不才認為舊X Wing; Millennium Falcon; Tie Advance; AT-AT 呢啲咁經典嘅機種係必入嘅
其他就睇下有冇愛
例如Y Wing; AT-ST; Slave I 都十分好
人形方面白兵或者其他Troopers; Kylo Ren 都唔錯
至於Darth Vader 個人覺得麻麻
至憎嗰件硬膠分割式嘅袍
但沙窩又唔可以冇佢

巴打如果覺得正常比例太大可以考慮入
Non scale vehicle series
細細隻但雕功一樣精美
幾十蚊有交易

價錢其實唔算好貴
相比FineMolds 一隻都要三百幾

Vader 就等 1/6

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
隻隻都出得好正

人形就 boba fett 機就 falcon

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
隻隻都出得好正

Falcon 好似正
仲有冇辦法解救

貼紙唔可以舊化咩?

講得好似1999

咁介開水貼咪得囉

水貼貼轉移貼係咪都係咁處理?
仲有冇辦法解救

貼紙唔可以舊化咩?

講得好似1999

咁介開水貼咪得囉

咁即係水貼定刮貼?
仲有冇辦法解救

貼紙唔可以舊化咩?

講得好似1999

咁介開水貼咪得囉

咁即係水貼定刮貼?

兩隻都有
今日行左幾間深水埗旺角模型鋪都冇晒雙星黑色滲線油
有冇巴打知邊間仲有貨
有冇巴打知邊間仲有貨

自己開
買唔起Metal Build
唯有買隻山寨版來切
敬請勿插
純粹分享未完成製作品
有冇巴打知邊間仲有貨

可以試下去ym studios 搵下
仲有冇辦法解救

貼紙唔可以舊化咩?

講得好似1999

咁介開水貼咪得囉

咁即係水貼定刮貼?

兩隻都有

侵水 、由藍底紙移到件上、棉花棒掃平吸水、軟化

貼紙唔可以舊化咩?

講得好似1999

咁介開水貼咪得囉

咁即係水貼定刮貼?

兩隻都有

侵水 、由藍底紙移到件上、棉花棒掃平吸水、軟化

問多句係咪真係水貼、好少聽人講特登買左張水貼唔識用

個個教玩搞到我都想入隻

入啦
隻隻都出得好正

Falcon 好似正

模倉見到
想問透明件磨水口 有無野要注意?
定都係同普通件一樣咁磨?
想問透明件磨水口 有無野要注意?
定都係同普通件一樣咁磨?

好似要成件磨再拋光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞