Armchannel 小薯茄 網媒討論點評 (2)

1001 回覆
13 Like 10 Dislike
哇靜音呢個唔係爆料咁簡單喎 直頭係人格謀殺
同啲metoo一撚樣
講咩live?冇睇
我嘗試客觀咁講番啲重點

1. 靜音指Vincent 曾對公司大部份女同事作出騷擾,並有最少兩位女同事 (包括靜音) 感到唔舒服。

2. 靜音指Vincent 曾block佢whatsapp和instagram,及後unblock whatsapp,但卻未unblock whatsapp。靜音表示Vincent 係百密一疏。

3. 靜音指Vincent 曾於whatsapp對她作露骨的對話,雖然Vincent已刪除,但靜音於Vincent delete前已cap screen。

4. 靜音指佢經過呢件事學精左,不過由於佢係一個執着嘅人,加上希望alert其他人,所以先重提此事。

5. 靜音指Armchannel對 Vincent算係咁,可以唔使執嘢拍拍囉柚咁走,又有得拍微電影;又指佢初黎公司嘅時候乜都唔識,Armchannel同事幫咗佢好多。
以下係個人揣測,自己估計Vincent 的確曾對靜音作出稍為過分嘅行為,而令阿波同靜音都唔滿意,Vincent最終決定離巢。

另外,上次Vincent 凌晨開live,肥仔蝦叔米媽芊蕙阿Blue柔柔Ban姐都有入嚟comment,及後西斐又有課金$100比Vincent。如果唔計新嚟full time嘅 Jackie Gi Vectra,當晚冇入live嘅現職主力只有Roy + 靜音阿波。既然米媽之後剪片曾剪返嗰日live嘅片段,加上當晚有唔少公司同事入嚟支持Vincent,個人估計呢件事應該係羅生門,多過一面倒Vincent性騷擾女同事,呃蝦條等等。

當然,以上純粹係我喺蛛絲馬跡嘅推測,大家唔好因為我係樓主就信晒我點諗。
*及後unblock instagram
點解靜音入咗嚟arm channel之後是非都好似關佢事
同埋好似公司d人好敬重佢咁
先唔論呢件事邊個啱邊個錯
但我覺得靜音喺自己個平台度分享佢嘅感受會唔會好啲呢
又講到唔清唔楚咁 自肥個形象好易冇唒

不過自肥果日IG live 咁大反應又係奇怪
可能佢兩姊妹玩轉演藝界?

雖然我以前完全唔知佢家姐係乜水
阿波講嘢唔係都係咁咩
照計就冇咁過分,應該唔係因為隨口講句屌而激嬲人。畢竟armchannel 個個女仔都講粗口,除咗Jackie斯文
總之就覺得佢入咗arm channel 之後成個channel好似冇以前咁融合

佢之前嗰個唔知乜嘢Channel 好似啲人都係負皮多
佢而家直情定義左自肥係咁

其實不嬲都唔鍾意靜音阿波依一對
佢鍾意阿波咪咁
其實都係

係咪自肥想追佢 但佢唔受溝 所以就咁話自肥

我真係唔信阿波冇講啲露骨野
仲有佢上次話啲人屈佢鬧走自肥所以先爆料

但佢呢個爆料 都好似冇回答到係咪佢鬧走人😂

只係好似將自肥定罪咁
就係你班連登仔唔討論影片質素走去討論人事關係
我又諗起佢之前有段片話要同vincent 講sorry
屌 咪就係

都唔知佢係點撚樣
即係佢仲要係喺arm channel 個live到講

即係旁人睇就會覺得唔係咁好 唔得大體 要去咁樣批評個前員工
利申 唔清楚成件事 唔排除佢真係有受到傷害 只係覺得如果係講嘅就講晒出嚟 唔好等人喺度猜測 一係就唔好講
唔明白咁講出嚟有咩意義
如果純粹回應有人話你鬧走vincent 咁何必提到騷擾
話因為觀眾想聽更加唔係理由
咁大個人 觀眾叫你食屎你係咪直播食屎?

你間公司本身都係攞呢啲話題嚟講笑做節目㗎啦
真係覺得受辱嘅點解當時唔處理
要好似依家借觀眾過橋搵個機會爆 明明就自己想講
你咁講得出嚟 又唔係想搞大件事等人地幫你討回公道
懶係一副替其他女人好心呀乜乜柒柒
明知喺香港呢個逆向性別歧視嘅社會 多數人都會幫女方
而家客觀事實就係你亂鳩講又冇後果 同之前啲me too一樣 唔需要成本證據人格謀殺
仲要比喻人地做羅志祥 西斐叫你講得好啲又講到唔清唔楚 1999

呢點無論如何許靜音都係講唔過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞