[推上熱門] 外國有人拍咗理大圍城戰紀錄片《Burn With Us》

727 回覆
1650 Like 49 Dislike
有嚟自美國同德國嘅獨立紀錄片製作人
出咗條關於反送中嘅紀錄長片 (Feature Documentary,全長一個半鐘)
《Burn With Us》

入面幾乎全部係佢地企係前線所拍嘅片段
包括多次遊行,城大、中大、理大嘅保衛戰
入面嘅廣東話對話、口號同文宣亦都好有心咁有英文字幕解釋

製作人有提過呢條係佢地第一條Feature Documentary
個studio仲起咗個有自嘲意味嘅名
叫Cockroach Studios

LINK: https://vimeo.com/405957152

條片暫時淨係得千幾view
大家幫手推上熱門
剪一條長片唔簡單,雖然睇到暈暈地
Cockroach Studios 唔覺好笑
製作人話以前只係拍過啲短紀錄片同訪問
係第一次挑戰紀錄長片
亦都係第一次嘗試咁嚴肅嘅主題

其實第一次拍長片就上前線真係好癲
真係要幫推
所謂自嘲
都唔係咩 好唔好笑嘅
係好西方嘅mentality
「你貶低我,咁我就偏偏要為此而自豪
反正道理一定係我呢邊」
算係自信嘅表現?
推 今日睇
西方自嘲好似唔係咁.....
都要睇topic ....dehumanizing speech就.....
其實要睇本身個人係點諗
標準嘅左翼會立即好激動反感
直接從道德角度批判dehumanizing speech
但係更多人其實會偏向一笑置之
用自嘲、meme之類應付
what?!?!
我成日屌左膠但見到個名都覺得WTF
dehumanizing speech同左/右無關
難道黑警叫香港人做cockroach
左派先覺得有問題 右派就覺得無
marco rubio josh hawley都係rebupicans
好撚感觸
其實真係冇乜問題
講到咁右派都叫自己Deplorables啦
推到上oscar
留明
開始離題,簡單覆多句

我只係舉例話左翼嘅標準反應啫
唔係話右派就唔會覺得有問題
無分左右,每個人嘅反應程度都唔一樣
叫返黑警做曱甴轉頭嘅人都有啦
咁唔代表佢撐警架

我唔確實知道製作人起名嘅思路係點
但至少你睇條紀錄片就清楚知道佢地嘅立埸
一定唔係endorse緊黑警嘅言論
支持
好片大大力
LM
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞