點解連登冇人討論英劇?

851 回覆
25 Like 53 Dislike
itv poirot 同marple 真係冇人識
最正係好多影帝級演員助陣而又角色match到佢哋。

猶太Tom Hardy
意大利Adrien Brody
神父
淨係講利益囉
S3 What line have I fucking crossed到
Michael第一句就話殺Alfie同倫敦幫玩完
(雖然我覺得Tommy嗰下唔會殺)

反而Alfie就指出呢個係佢地呢行一定面對
“How many sons have you cutted, murdered, butchered?”
"You pull that trigger for a f**king honourable reason. Not like a civillian that does not understand the wicked way of our world"
就係咁先令Tommy更信Alfie

鍾意睇julian
近期有The English Game
非常同意,自己勁鍾意呢個劇,2016年去London玩嗰時我專登去咗Speedy食lunch,佢喲意粉都幾好食,之後去Apple買咗首主題音樂嘅Ringtone做Alarm,今日都仲用緊,不過唔期望有Season 5啦,兩個主角都咁忙。
https://www.radiotimes.com/news/tv/2020-04-12/belgravia-itv-cast/

認識下Belgravia演員
呢套劇主要角色Charles Pope
個演員係岩岩戲劇學校畢業

睇完Belgravia後追the nest
after life
a touch of cloth
煲完the capture
咁樣完 ..
英劇係香港真係小眾
究竟係平台問題定係題材節奏問題
又會唔會係文化問題

雖然香港係前殖民地
但大部分香港人其實都似唔太了解英國文化
好多人反而睇美劇仲識笑過睇英劇

我自己算係英國大
而家返咗來就鍾意睇英劇來懷念

第一時間諗到覺得推介就係呢幾套

懸疑
Broadchuch
The Missing
Happy Valley

查案
Line of Duty
Whitechapel
Ripper Street

科幻查案
Life on Mars
Ashes to Ashes

時代劇
Downton Abby
Upstairs Downstairs

喜劇
Fleabag
The IT Crowd
The inbetweeners
Friday Night Dinner
Vicious
The Office
Shameless

其他
Inside no.9
Killing Eve
Spooks
The Durrells
Peaky Blinders
Skins
The Hour

樓上講得啱香港真係冇咩正式平台睇英劇
我自己就買咗VPN
用來睇外國Netflix
英國BBC iplayer Channel 4 ITV hub全部免費
呢排英國封城
佢地upload咗好多經典劇
好多出名演員未成名之都有客串
最鍾意搵返來睇
用開咩VPN可唔可以介紹下?
ITV 同channel 4好多正野睇竟然係免費
我自己就用ExpressVPN (7日免費試用)
算係最貴平均要六十蚊一個月
但就係最穩陣
市場上大部分VPN都俾各大串流Block哂
之前用過Zenmate但只可以用Chrome睇
APP用唔到

ITV只有最新嗰幾套
Channel 4就好齊

遲D淨睇免費嘢唔滿足
可能Subscribe埋Britbox
bbc first係香港收費平台都有得睇,但應該唔會有人特登去比錢

有冇人追緊?
Fleabag - 近期最愛
Broadchurch - Olivia Colman + David Tennant
Peaky Blinder - 黑幫, cast 夠大, 睇 Cillian Murphy 點煙已經係一種享受
IT Crowd - 笑到仆街
Sherlock 我真係好鐘意佢起Watson wedding best man speech 果集
冇乜人
After life S2 就出啦
Ricky Gervais
睇完last
大團圓結局
真係好好笑
it crowd睇幾多次都覺得好笑, 已成Richard Ayoade死忠,佢啲訪問都好撚好笑,超有才華
Uncle
Bad Education
Fresh Meat
法律劇Silk好岩法律盲睇
想問有冇類似THE IT CROWD 呢啲英喜劇介紹
s5冇晒黑鏡味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞