[HKBU] 浸大討論區(3)嘩竟然開到3

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
有冇人下年sem2 去加拿大?
到依家仲係一個同路人都無 想搵人分享下經驗又無

exchange應該派咗份excel表列哂今個學年全部BU學生姓名、去邊度、咩大學、去幾耐,俾大家易啲相認
同埋想問下如果收到china study econ stream既offer 但完全無讀過econ既情況下入去 會唔會好辛苦

如果你冇其他offer冇任何planning,只求有張大學畢業證書揸手,咁你咪當入黎讀多兩年遲兩年搵野做,趁依兩年去下exchange報下啲program玩下。

如果你有其他planning,或者以為讀完大學搵到錢,勸你即刻走啦同學。即刻去做地盤賺得仲多仲快仲實際
呢個分係咪搏唔到 bu sw?

TRY CCCU SW ASSO
reg day有咩要注意

年經
去完自己學系登記之後,工作人員會帶你落podium,
開門之前有定心理準備,同埋睇實自己銀包
最近門口通常都係兩個最大嘅soc (D)
鍾意嘅咪去報名,
如果冇興趣就要保持頭腦清醒,唔好咁易俾人說服到交錢

更正,唔係針對兩大soc,
其實係每個soc都會瘋狂R人入會,
只係兩大soc通常位置最靚、最多人手

今年個位大洗牌

簡單講
整證>
經SU房報大O>
上自己學系登記報中O>
落podium報 i soc(入會/報ocamp)>
行hall tour>

注意就帶多啲銀, a soc ocamp+入會多數都幾貴下
仲有去到podium見到想報就報唔報就唔報,唔係一定要玩ocamp/入興趣學會嘅

有咩soc ocamp好玩
請問German邊個老師教得好?
係咪全部都會用英文教,我英文本身差再去學係咪會奶野
收到bu sw interview
想問下佢面試會問咩?bu係咪睇分多過睇interview?
收到bu sw interview
想問下佢面試會問咩?bu係咪睇分多過睇interview?

呢科應該放係band d 都會收到interview

其實2個都同樣重要

多數係自介+時事
請問German邊個老師教得好?
係咪全部都會用英文教,我英文本身差再去學係咪會奶野

Irene教得好啊 oral又輕鬆有嘢背下咁 考試又有tips
呢個分係咪搏唔到 bu sw?

TRY CCCU SW ASSO

不了 我有hkcc hd sw offer

exchange應該派咗份excel表列哂今個學年全部BU學生姓名、去邊度、咩大學、去幾耐,俾大家易啲相認

email

邊度有得睇

email

邊度有得睇

佢完sem個陣咪email叫大家返BU出席orientation,個陣面對面派嘅

年經
鍾意嘅咪去報名,

今年個位大洗牌

聽人講 大soc有人好唔滿意個位
周hall係咪真係咁摺?
諗緊楊/周
諗緊楊/周

做乜咁睇唔開reg zhou
諗緊楊/周

一個yo 一個摺到有樣睇
自己諗
之前去bucme搵student helper
頭先五點幾social work打黎叫我星期三briefing
但佢話會由48蚊一個鐘變80蚊一份問卷
好驚佢電話就要你打 到時問卷又做唔到 乜鳩都冇

我問過佢話嗰邊同事會約咗家訪先叫人上去但係做做下先話唔做就食白果尋晚打嚟搵我條友係大陸女人

打俾我個個都係大陸女人
就係好懷疑係咪要我地幫佢做免費勞工

我一聽到佢把聲已經覺得份工伏伏地仲考慮緊做唔做

出面好多又遠又冇40蚊一個鐘 再唔係俾班中學雞頂爛市 搵唔到工唯有做住先

又話呢個星期尾會有email安排個list俾我地開工
到依家乜都冇
勸你班dse咪撚入BU 實後悔

Real

我未有exchange talk
moodle個表2年前 而且無人讀過我去嗰間

email

邊度有得睇

佢完sem個陣咪email叫大家返BU出席orientation,個陣面對面派嘅

冇野啦我sem2去未orientation
諗緊楊/周

你想玩都有好多野玩,
但你想摺就冇人會chur你
勸你班dse咪撚入BU 實後悔

Real

Agger 其他野覺唔講住 單係reg科你就會覺得呢間學校好on9
回頭是岸

踢波去恆大
讀書去東大

年經
鍾意嘅咪去報名,

今年個位大洗牌

簡單講
整證>
經SU房報大O>
上自己學系登記報中O>
落podium報 i soc(入會/報ocamp)>
行hall tour>

注意就帶多啲銀, a soc ocamp+入會多數都幾貴下
仲有去到podium見到想報就報唔報就唔報,唔係一定要玩ocamp/入興趣學會嘅

有咩soc ocamp好玩

i doc 想yo嘅咪三大邪教
其他細啲嘅咪當識吓人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞