2017 入境事務主任 集中討論 (2)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
其實written test可以點練,坊間d公務員投考天書有無用?

你上年written係唔係batch2

其實中文14同16都係問時事 (14房屋政策,16人口老化(batch1))都係問嗰時最多人關心嘅時政

英文題目暫時無路捉,(16 (batch1) 問實體書刊愈來愈少人睇,需否address呢個問題)

我係當1-sided argumentative essay咁寫 e.g. Intro + 2-3 aruguments + (1 counter arguments) + suggestion/recommendation + conclusion

而家得返2個禮拜唔夠,除咗温時事外 (jot pros/cons),仲要訓練吓諗point速度,因為到時寫中600 + 英500字,唔會有太多時間俾你慢慢諗

利申:pass過written

巴打記得你上年開過post
你今年仲有冇報?

今年唔駛考了

有時間咪交流吓心得

我網上搵唔到關於written test資料, 可唔可TG你, 俾少少方向我點準備?
@letsgotravel

巴打會唔會係到share或者開個tg group分享下

求分享
想知道D考官偏向鐘意咩立場或咩類型既文章
上年考過但fail左writing test

筆試考官好似係搵大學d professor

利伸 好似係

知唔知可以點樣練寫文 有無咩format 名可參考下😭 中英都係
其實最後確定有冇offer係綜合咁多round嘅表現 定係一round一round pass咁計

計分
如果2018 grad 係咪下年deadline前報左都無用?
想問下各位巴打,小弟遲下grad都想考IO,唔知可以點裝備自己呢
練好d英文同操好d體能

睇新聞
練下是但一個英文字都可以鳩講三分鐘
體能就得閒做下運動

柒巴written有咩心得

實用文格式
上下款敬語

唔好寫超左太多字 行文簡潔d
上年個作文太唔時事好多人估唔到
今年應該照舊意見書/公文架啦

我六月尾先考如果過到first in
祝大家好運

其實中文14同16都係問時事 (14房屋政策,16人口老化(batch1))都係問嗰時最多人關心嘅時政

英文題目暫時無路捉,(16 (batch1) 問實體書刊愈來愈少人睇,需否address呢個問題)

我係當1-sided argumentative essay咁寫 e.g. Intro + 2-3 aruguments + (1 counter arguments) + suggestion/recommendation + conclusion

而家得返2個禮拜唔夠,除咗温時事外 (jot pros/cons),仲要訓練吓諗point速度,因為到時寫中600 + 英500字,唔會有太多時間俾你慢慢諗

你今年仲有冇報?

今年唔駛考了

有時間咪交流吓心得

我網上搵唔到關於written test資料, 可唔可TG你, 俾少少方向我點準備?

係度問吧, 等其他師兄都可以一齊俾吓意見嘛

睇新聞
練下是但一個英文字都可以鳩講三分鐘
體能就得閒做下運動

柒巴written有咩心得

實用文格式
上下款敬語

唔好寫超左太多字 行文簡潔d
上年個作文太唔時事好多人估唔到
今年應該照舊意見書/公文架啦

我六月尾先考如果過到first in
祝大家好運

你今年仲有冇報?

今年唔駛考了

有時間咪交流吓心得

巴打會唔會係到share或者開個tg group分享下

求分享
想知道D考官偏向鐘意咩立場或咩類型既文章
上年考過但fail左writing test

最重要係有邏輯有系統咁將你啲ideas 寫出黎就ok
文既structure都同我上面寫同係一樣
而且上年都無乜用到 深或者花巧既句式/voca, 最多都係記吓synonym
總言之就係論點合理, 鋪排清楚易明, 我覺得咁樣係officer level 既written test已經夠做
就grad表示忙到未練好體能
No show會唔會影響

no show 唔會keep record
收到writing嘅巴打,應該點樣做先過到GI ?

唔駛著老西
GI唔好搶野講
Impromptu 講足

搶野講... 我果組大家都會讓

唔駛著老西
GI唔好搶野講

我果組大部分人impromptu都無講到響鐘

唔駛著老西
GI唔好搶野講

身邊識嘅人都過到GI 正正常常就ok

唔駛著老西
GI唔好搶野講

其實
如果impromptu 仲要擔心夠唔夠野講3分半
而唔係擔心個內容既話
係咪已經冇咩機?

唔駛著老西
GI唔好搶野講

其實
而唔係擔心個內容既話
係咪已經冇咩機?

係講2分半
無嘢講都講related嘅嘢啦
講唔夠2分半會扣分
其實最後確定有冇offer係綜合咁多round嘅表現 定係一round一round pass咁計

計分

姐係一關一關累積落去?

計分

姐係一關一關累積落去?

計分

姐係一關一關累積落去?

考過幾多次?

唔駛著老西
GI唔好搶野講

其實
而唔係擔心個內容既話
係咪已經冇咩機?

係講2分半
無嘢講都講related嘅嘢啦
講唔夠2分半會扣分

入到嘅巴打都係著體育衫GI?
有無人換裇衫西褲都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞